"Greece, greek islands, travel, taksidia, diakopes, ekdromi, tourismos" Tourismos Travel Guru: Αυτές είναι οι 5 πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο, και οι επιπτώσεις τους στον εγκέφαλο.

Tuesday, July 5, 2016

Αυτές είναι οι 5 πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο, και οι επιπτώσεις τους στον εγκέφαλο.


Όλοι όσοι αθλούνται συστηματικά έχουν εξασφαλίσει είτε ότι ποτέ στην ζωή τους δεν έκαναν χρήση εθιστικών ουσιών ή ναρκωτικών, ή ότι ο αθλητισμός, η προπόνηση με ένταση και η ενασχόληση με κάποιο σπορ βοήθησαν πραγματικά στην διακοπή οποιασδήποτε βλαβερής εθιστικής συνήθειας. Βοήθησαν τους ανθρώπους να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν μια νέα λαμπερή ζωή γεμάτοι υγεία, θέληση και δύναμη!

Είναι απίστευτη η αντίθεση μιας φωτογραφία που δείχνει άτομα υγιή και χαρούμενα να τρέχουν με αισιοδοξία, σε σχέση με μία από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν τις εθιστικές ουσίες και τα ναρκωτικά.

Η εθιστική ικανότητα ενός ναρκωτικού εξαρτάται από διάφορες συγκυρίες όπως η ενεργοποίηση του συστήματος της ντοπαμίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ή η αίσθηση ικανοποίησης.

Ποια είναι τα πιο εθιστικά ναρκωτικά; Η ερώτηση αυτή μοιάζει απλή, αλλά η απάντηση εξαρτάται από το σε ποιον απευθύνεται. Σύμφωνα με διάφορους ειδικούς, η δυνατότητα ενός ναρκωτικού να γίνει εθιστικό μπορεί να κριθεί λειτουργικά από τις βλάβες που προκαλεί, από την τιμή πώλησης, με ποιο μέσο ενεργοποιεί το σύστημα της ντοπαμίνης στην εγκέφαλο, το πόση ευχαρίστηση δηλώνει ο κόσμος ότι προσφέρει, σε τι βαθμό προκαλεί στερητικά σύνδρομα, την ευτυχία με την οποία "εξαπατεί" όποιον δοκιμάζει.
Υπάρχουν κι άλλες οπτικές για να μετρηθεί η εθιστική δυνατότητα ενός ναρκωτικού, μεταξύ των οποίων και η άποψη ερευνητών που υποστηρίζουν ότι κανένα ναρκωτικό δεν είναι εθιστικό για πάντα.

Παρ' όλα αυτά, η επιστήμη συνηγορεί ότι οι πιο εθιστικές ουσίες για την ανθρωπότητα είναι:


#1 Η Ηρωίνη
Κατά κοινή ομολογία, η ηρωίνη είναι η πιο εθιστική ναρκωτική ουσία και μάλιστα με βαθμολογία 3 στα 3. Η ηρωίνη προέρχεται από το φυτό όπιο και προκαλεί αύξηση του επιπέδου της ντοπαμίνης του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου που φτάνει μέχρι το 200%, όπως παρατηρήθηκε σε πειραματόζωα. Δεν είναι απλά το πιο εθιστικό ναρκωτικό, αλλά και το πλέον επικίνδυνο. Η θανατηφόρα δόση είναι μόνο πέντε φορές πάνω από αυτή που χρειάζεται κάποιος για να "φτιαχτεί". Η ηρωίνη είναι καταγεγραμμένη ως το δεύτερο πιο βλαβερό ναρκωτικό αναλογικά με την ζημιά που προκαλεί τόσο στους χρήστες όσο και στην κοινωνία. Υπολογίζεται ότι το 2009 η αγορά των παράνομων οπιούχων ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της ηρωίνης, κατέγραψε τζίρους 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο.


#2 Η κοκαΐνη
Η κοκαΐνη παρεμβαίνει ευθέως στην χρήση της ντοπαμίνης που κάνει ο εγκέφαλος ώστε να μεταφέρει μηνύματα από τον έναν νευρώνα στον άλλον. Βασικά, εμποδίζει τους νευρώνες να απενεργοποιήσουν το στίγμα της ντοπαμίνης, κάτι που προκαλεί την αφύσικη ενεργοποίηση του κυκλώματος ανταμοιβής του ανθρώπινου εγκεφάλου. Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα, η κοκαΐνη συνετέλεσε στην αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης στο τριπλάσιο, σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές. Υπολογίζεται ότι 14 με 20 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση κοκαΐνης σε παγκόσμιο επίπεδο, και το 2009 ο τζίρος από τις πωλήσεις του ναρκωτικού αυτού έφτασε τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ειδικοί έχουν καταγράψει το κρακ ως το τρίτο είδος ναρκωτικής ουσίας με τις χειρότερες επιπτώσεις, και την κοκαΐνη σε σκόνη (που προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα) ως την πέμπτη πιο βλαβερή ουσία. Γύρω στο 21% των ανθρώπων που δοκιμάζουν κοκαΐνη, μετατρέπονται σε εξαρτημένους χρήστες κάποια στιγμή της ζωής τους. Το ναρκωτικό αυτό μοιάζει με άλλα εθιστικά διεγερτικά, όπως η μετανφεταμίνη και η ανφεταμίνη.


#3 Η νικοτίνη
Η νικοτίνη είναι η κύρια εθιστική ουσία του καπνού. Όταν κάποιος καπνίζει ένα τσιγάρο, απορροφάται τάχιστα από τους πνεύμονες και μεταφέρεται στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νικοτίνη (ο καπνός) είναι η τρίτη πιο εθιστική ουσία. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των Αμερικανών που έχουν καπνίσει κάποια φορά, θα μετατραπούν σε συστηματικούς καπνιστές κάποια στιγμή της ζωής τους. 


Το 2002, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγισε ότι υπήρχαν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές, και προέβλεψε ότι ο καπνός θα αποτελεί αιτία θανάτου για περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο.


#4 Τα Βαρβιτουρικά ("ηρεμιστικά")
Τα βαρβιτουρικά, γνωστά και ως "παστίλιες", "καραμέλες", γαλάζια δαιμόνια", είναι μια κατηγορία ναρκωτικών που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να αντιμετωπιστεί το άγχος, η ανησυχία, και να ενισχυθεί ο ύπνος. Παρεμβαίνουν στα χημικά σήματα του εγκεφάλου, γεγονός που οδηγεί διάφορες εγκεφαλικές περιοχές σε παύση λειτουργίας. Σε μικρές δόσεις προκαλούν ευφορία, αλλά σε ενισχυμένες δόσεις μπορούν να είναι θανατηφόρα διότι παύουν την λειτουργία της αναπνοής. Η εξάρτηση από τα βαρβιτουρικά ήταν συχνή όταν κάποτε υπήρχε εύκολη πρόσβαση μέσω συνταγογράφησης, αλλά μειώθηκε δραστικά από όταν αντικαταστάθηκαν με άλλα σκευάσματα. Αυτό υπογραμμίζει τον ρόλο που διαδραματίζει το θεσμικό πλαίσιο στον εθισμό: εάν ένα εθιστικό ναρκωτικό δεν είναι εύκολα προσβάσιμο, δεν μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.


#5 Το Αλκοόλ
Παρά το γεγονός ότι είναι νόμιμο στις περισσότερες δυτικές χώρες, οι ειδικοί τοποθετούν το αλκοόλ στο 1,9 της κλίμακας του εθισμού με κορυφή το 3. Το αλκοόλ προκαλεί πολλαπλά συμπτώματα στον εγκέφαλο, αλλά σε εργαστηριακά πειράματα παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα ντοπαμίνης του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου αυξήθηκαν μεταξύ 40 και 360% στα πειραματόζωα. Ακόμα, όσο περισσότερο έπιναν τα ζώα, τόσο μεγαλύτερη αύξηση είχαν τα επίπεδα αυτά.
Γύρω στο 22% των ατόμων που δοκίμασαν αλκοόλ, θα αναπτύξουν εξάρτηση από αυτό σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγισε ότι το έτος 2002 δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι κατανάλωσαν αλκοόλ και το έτος 2012 πέθαναν 3 εκατομμύρια άνθρωποι ως αποτέλεσμα των βλαβερών συνεπειών που προκάλεσε η κατανάλωση αλκοόλ στο σώμα τους. Υπάρχουν αναλυτές και ειδικοί που κατατάσσουν το αλκοόλ ως το πιο βλαβερό ναρκωτικό από όλα.

ΠΗΓΗ: El Pais

No comments:

Post a Comment

Facebook