"Greece, greek islands, travel, taksidia, diakopes, ekdromi, tourismos" Tourismos Travel Guru: Καβουρότρυπες Χαλκιδικής, η Ελληνική Καραϊβική!

Wednesday, March 2, 2016

Καβουρότρυπες Χαλκιδικής, η Ελληνική Καραϊβική!

Τα τυρκουάζ νερά στην παραλία Καβουρότρυπες στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, που θυμίζουν τοπίο της Καραϊβικής!
Πάντα πίστευα ότι ο νότος έχει τις καλύτερες παραλίες. Για παράδειγμα στην Νότια Ιταλία οι ακτές της Σικελίας & το Λέτσε στην Απουλία. Τα νότια παράλια της Ισπανίας, οι παραλίες της Αττάλειας στην Νότια Τουρκία... Τα ίδια και για την Ελλάδα! Αγαπώ την Μακεδονία, την Ήπειρο και την Θράκη, αλλά πάντα νόμιζα ότι οι Κυκλάδες και οι Κρήτη υπερτερούν σε θέματα παραλιών και ως καλοκαιρινοί προορισμοί.

ΔΕΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: 




Μέχρι που τον Ιούλιο του 2007 αποφάσισα να ανέβω μέχρι την Θεσσαλονίκη, να πιω έναν καφέ και να αποφασίσω σε πιο πόδι της Χαλκιδικής πρέπει να πάω να στήσω την σκηνή μου. Έτσι και έγινε! Και επειδή ο κόσμος της Βόρεια Ελλάδα πάντα κάνει την διαφορά, τα κορίτσια που δούλευαν εκεί που έπινα τον καφέ μου έδωσαν κάθε δυνατή ενημέρωση, πληροφορία και συμβουλή. Σύντομα, μετρημένα, ανθρώπινα και κυρίως τόσο μα τόσο εύστοχα!

Οι μαγικές Καρουρότρυπες! Σαν την Χαλκιδική ΔΕΝ ΕΧΕΙ!

Καταρχήν αναρωτήθηκαν τι δουλειά είχα να αφήσω την Αθήνα και να πάω τόσο μακριά! Έπειτα ότι θα είχε τρομερό κόσμο στην χερσόνησο της Κασσάνδρας (πρώτο πόδι Χαλκιδικής) και κυρίως δεν θα υπήρχε μέρος για free camping. Όλα αυτά φυσικά σε εποχή προ κρίσης. Οπότε με έστειλαν στην Σιθωνία, στα ανατολικά παράλια, να τσεκάρω πρωτάκουστα για μένα μέρη όπως Βουρβουρού, Αρμενιστής, Πλατανίτσι, Σάρτη... και Καβουρότρυπες! "Τι ονόματα είναι αυτά;", σκέφτηκα. Οι Καβουρότρυπες όμως μου έκατσαν. 'Η θα είναι τέλεια ή μάπα... Μάλιστα η κοπελιά μου έδωσε και το τηλέφωνό της γιατί ήταν δύσκολο να βρω την παραλία αυτή. "Κάπου στον κεντρικό δρόμο θα δεις μια ταμπέλα που γράφει Orange beach bar, αν δεν το βρεις πάρε με να σου εξηγήσω...!"

Δυο ώρες μετά βρισκόμουν στην Καραιβική!!! Ποιες Μπαχάμες, ποιες Αντίλλες....; Σαν την Χαλκιδική ΔΕΝ ΕΧΕΙ! Έχω ήδη πάει 4 καλοκαίρια και αν ήταν πιο κοντά τα όργωνα ολόκληρο τον πανέμορφο αυτόν Νομό της Βόρειας Ελλάδας!

Η προτεινόμενη διαδρομή μας έχει ως αφετηρία και τέρμα την Σάρτη, πρωτεύουσα της Ανατολικής ακτής της Σιθωνίας. Κάθε χρόνο της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου, το χωριό πανηγυρίζει (στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) και ρίχνονται πυροτεχνήματα στην παραλία. Η παραλία αυτή βραβεύτηκε το 2004-2005 ως μία από τις 10 καλύτερες στην Ελλάδα. Πολλοί τουρίστες προτιμούν και τη γειτονική παραλία Καβουρότρυπες και Πορτοκάλι ή Πορτοκά-λιμάνι. Η απόσταση του οικισμού από τη Θεσσαλονίκη είναι γύρω στα 140 χιλιόμετρα. Περιβάλλεται από το καταπράσινο βουνό Ντραγουντέλη. Η Σάρτη αποτελεί προσφυγικό χωριό. Πιθανότατα στη θέση της βρισκόταν η αρχαία ομώνυμη πόλη, μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος ως μέρος από όπου πέρασε οΞέρξης. Δεν είναι γνωστό πότε και γιατί καταστράφηκε. Το 14ο αιώνα αναφέρεται ως αρσενικό (ο Σάρτης) και ήταν κτήμα της Μονής Ξηροποτάμου, με το ναό να οικοδομείται το 1867. Κάτοικοι από το μικρό νησί Αφησιά στην Θάλασσα του Μαρμαρά, εγκαταστάθηκαν στο χωριό έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. Η αρχική του ονομασία ήταν Νέα Αφησιά. Μερικά από τα σπιτάκια των προσφύγων, που έκτισαν όταν πρωτοήρθαν στο χωριό, σώζονται μέχρι σήμερα.
Ο οικισμός της Σάρτης. Στο βάθος το Άγιο Όρος με τον Άθω.
Άποψη της Σάρτης Χαλκιδικής.
Αφού λοιπόν μελετήσουμε την διαδρομή των 15 χιλιομέτρων παρακάτω, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τις γνωστές μας διατάσεις, την προθέρμανση και πάμε με τρέλλα να κατακτήσουμε το πευκόφυτο πράσινο της Χαλκιδικής και τις εξωτικές γαλανόλευκες δαντελωτές  ακτές της!


Powered by Wikiloc


Τα πρώτα μας μέτρα τρεξίματος τα κάνουμε στον παραλιακό δρόμο της Σάρτης και αυτό που βλέπουμε μοιάζει έτσι:

Σύντομα μπαίνουμε στα εσωτερικά στενά του οικισμού πριν φτάσουμε στον κεντρικό δρόμο.

Τα στενά της Σάρτης

Στο σημείο αυτό αφήνουμε την Σάρτη πίσω μας και εισερχόμαστε στον κεντρικό δρόμο που μας οδηγεί στις Καβουρότρυπες.
Βρισκόμαστε στην επαρχιακή οδό Νικήτης - Σάρτης. Θα πρέπει να δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή στα οχήματα και να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Στην πρώτη μεγάλη στροφή του δρόμου ξαναβλέπουμε το γαλάζιο του κόλπου του Αγίου Όρους και πανοραμική θέα της πόλης που αφήνουμε πίσω μας.

Μαγικές στιγμές δειλινού και καλοκαιρινής χαλάρωσης στο λοφάκι στα αριστερά της Σάρτης.

Η διαδρομή μας είναι τίγκα στο πεύκο. Σε τέτοια μέρη αξίζει πραγματικά να τρέχεις, αφού τα πνευμόνια γεμίζουν με αναζωογονητικό καθαρό αέρα.


Φτάσαμε έξω από το camping Πλατανίτσι! Ποιός Θεσσαλονικιός δεν έχει ζήσει στιγμές απείρου κάλους στο μέρος αυτό...;

Το θρυλικό camping Πλατανίτσι!
Και ω! του θαύματος: Φτάσαμε στις παραδεισένιες Καβουρότρυπες. Πρέπει να εντυπώσεις το σημείο που στρίβεις δεξιά στον κεντρικό δρόμο, αν και με το GPS της διαδρομής δεν θα έχεις πρόβλημα...  Ντουγρού λοιπόν στον χωματόδρομο!

Το σημείο εισόδου στις Καβουρότρυπες από τον κεντρικό δρόμο.


Εδώ θα βρεις πλήθος κόσμου, σκηνές, καντίνες, τροχόσπιτα, κολυμβητές και επισκέπτες. Αμέτρητα πεύκα, λευκή μαλακή άμμο και λευκά πορώδη βράχια. Απίστευτη ενέργεια και ομορφιά που δεν την χορταίνεις. Πραγματικά είναι ανάμεσα στα 20 ομορφότερα μέρη της Ελλάδας που έχω επισκεφτεί. Βλέποντας τις παρακάτω φωτογραφίες, νομίζω θα συμφωνήσεις μαζί μου:


 

Οι φωτογραφίες αυτές είναι από το προσωπικό μου αρχείο της χρονιάς 2013. Σκέψου ότι αποτυπώνουν 30% από όσα πιάνει το μάτι και η ψυχή. 

Θα πρόσεξες τις γοργόνες που κάποιος καλλιτέχνης σκάλισε τον πορώδη μαλακό βράχο, ε; Με τον ίδιο αυθαίρετο τρόπο που λειτούργησε παρεμβαίνοντας στο φυσικό τοπίο, μόλις το Ελληνικό κράτος επέλεξε να του επιβάλει πρόστιμο για ελεύθερη κατασκήνωση (επιλεκτική επιβολή του νόμου), αυτός ως εκδίκηση αποφάσισε να καταστρέψει τα γλυπτά του (!!!). Τελικά το απαράδεκτο κράτος το συνθέτουν απαράδεκτοι τύποι και πολίτες. Γιατί καλώς οι κακώς το κράτος είμαστε εμείς. Λεπτομέρειες για το φαιδρό αυτό περιστατικό εδώ

Στις Καβουρότρυπες προσπάθησε να πας παραλιακώς τέρμα δεξιά στα άσπρα βράχια. Γενικά σπατάλησε όσο χρόνο περισσότερο μπορείς εδώ, τρέχοντας, περπατώντας ή σκαρφαλώνοντας, πριν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής.

Η επιστροφή σου θα είναι παιχνιδάκι. Πάντοτε επιστρέφεις πιο εύκολα και άνετα. Ειδικά μετά από όσα είδες και έζησες στις Καβουρότρυπες!

tips:

Το βράδυ δεν υπάρχει περίπτωση να μην πας στο μαγαζί του George. Έναν συνταξιούχο Hippie που θα λατρέψεις! Αμετανόητος κουλ τύπος που δεν μασάει τα χρονάκια που κουβαλάει στην πλάτη, παίζει ροκιές και 60's μουσική και κάθε βράδυ σιγοντάρει τον Bob Marley με την τρομπέτα του στο No woman no cry.....

RESPECT ! ! !



Σούπερ οπτικοακουστικό υλικό για την περσόνα και το μαγαζί του George δες εδώ:


Γιατί το καλοκαίρι μας αξίζει τον κόπο να έχει σουρεάλ εκφάνσεις...! Οι τουρίστες της περιοχής, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από πρώην ανατολικές χώρες, την Γερμανία και την Ρωσία βοηθούν αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση όταν πίνουν και διασκεδάζουν!

Μέγα George, είσαι ΘΕΟΣ.    Τ Ε Λ Ο Σ



Κείμενο εμπλουτισμένο με πληροφορίες από:

No comments:

Post a Comment

Facebook