"Greece, greek islands, travel, taksidia, diakopes, ekdromi, tourismos" Tourismos Travel Guru: Η Μυθική Χιλιαδού Ευβοίας!

Sunday, February 28, 2016

Η Μυθική Χιλιαδού Ευβοίας!


Η Χιλιαδού είναι μια μεγάλη, πανέμορφη για πολλούς λόγους, παραλία στην ανατολική πλευρά της κεντρικής Εύβοιας και βρέχεται από το απέραντο στο σημείο εκείνο Αιγαίο πέλαγος. Η Χιλιαδού συνολικά δεν πρέπει να έχει παραπάνω από 50 σπίτια - κτίσματα. Παρ' όλα αυτά όμως
έχει ξεχωρίσει και κατάφερε να είναι γνωστή στο πανελλήνιο!

Πριν από 10 χρόνια ήταν η πρώτη φορά που πήγα στην Χιλιαδού. Την είχα ακουστά ως παράδεισο του free camping, του γυμνισμού και του εύκολου (υπό συνθήκες) σεξ. Η κοπέλα που με πήγε εκεί και με μύησε στην ελεύθερη κατασκήνωση μου μίλησε για τις ιδιαίτερες ενέργειες του μέρους. Για φορές που το επισκέπτεσαι και όλα είναι μαγικά ή για φορές που πραγματικά και κυριολεκτικά σε παίρνει και σε σηκώνει... Απορούσα όταν το άκουγα αλλά έμελλε να δικαιωθεί.

Στην wikipedia διαβάζουμε:
"Κατά τα παλαιότερα χρόνια η Χιλιαδού ήταν ορμητήριο πειρατών. Αρκετοί μάλιστα από τους κάτοικους της γύρω περιοχής ισχυρίζονται πως οι πρόγονοί τους ήταν πειρατές.
Η ονομασία Χιλιαδού προέρχεται από το ομώνυμο εκκλησάκι (Παναγία της Χιλιαδούς) που βρίσκεται κοντά στην παραλία. Πρόκειται για βυζαντινό σταυρεπίστεγο ναό. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η Παναγία της Χιλιαδούς ήταν η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα.

Η Χιλιαδού έχει βόρειο προσανατολισμό, οπότε συχνά είναι εκτεθειμένη στους δυνατούς ανέμους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα κύματα πλημμυρίζουν την παραλία και αρκετές φορές φτάνουν ως το χωματόδρομο που προσεγγίζει την παραλία και τα λίγα σπίτια του οικισμού.
Φουσκοθαλασσιά και στιγμές καταστροφής στην Χιλιαδού.



Η Χιλιαδού είναι μια 'απλωτή' παραλία με άμμο και βότσαλα κάθε μεγέθους που συνδέεται με τους πρόποδες του βουνού Δίρφη. Διάφορα βράχια είναι σπαρμένα μέσα και έξω από τη θάλασσα, χωρίζοντας την ακτή σε μικρότερες παραλίες. Περιφερειακά της παραλίας η βλάστηση είναι πυκνή: πλατάνια, καστανιές και φτέρες περιτριγυρίζουν ένα μικρό ποτάμι (ρέμα Λάμαρη) το οποίο τελικά χύνεται στη θάλασσα.
Σε ένα κομμάτι της παραλίας είναι καθιερωμένο να κάνουν το μπάνιο τους γυμνιστές (πρόκειται για το βόρειο άκρο της παραλίας). Στα βράχια γύρω από την παραλία της Χιλιαδούς συχνά εξασκούν τις ικανότητες τους αθλητές της αναρρίχησης.

Εξαιτίας της σπάνιας ομορφιάς της, η παραλία της Χιλιαδούς χαρακτηρίζεται από τους φανατικούς της θαυμαστές. Ο Όμιλος φίλων Χιλιαδούς είναι ένας σύλλογος με χιλιάδες μέλη, που έχει ως σκοπό την προστασία της παραλίας.

Παρόλο που απαγορεύεται, η παραλία της Χιλιαδούς είναι πόλος έλξης πολλών ανθρώπων που αγαπάνε τη ελεύθερη κατασκήνωση. Επίσης σε όλο το μήκος της παραλίας υπάρχουν υπαίθριες ντουζιέρες που χρησιμοποιούνται από τους κατασκηνωτές."
Όποιος βλέπει στον κορμό της ελιάς μια κουκουβάγια ή το κεφάλι στρουθοκάμηλου, τον ευχαριστώ, με κάνει να νιώθω λιγότερο ψυχοπαθή...

Τώρα πια ξέρεις τους λόγους εξαιρετικής δημοφιλίας της Χιλιαδούς. Απαγορευμένη κατασκήνωση και παιχνίδι με την αστυνομία, παιχνίδι με το αν θα σου πάρει την σκηνή η θάλασσα λόγω καιρού, παιχνίδι με τους γυμνιστές, παιχνίδι με το κρυστάλλινο διαυγές γαλάζιο της θάλασσας και το καταπράσινο του βουνού.

Θες έναν ακόμα...; Το τρέξιμο! Προτεινόμενη διαδρομή 5,60 χιλιόμετρα. Θα δεις παραλίες, βουνά, πλατάνια, ποτάμια, άντε και κάνα φίδι... χαχα. Σου βάζω μόνο τόσα χιλιόμετρα γιατί μάλλον καλοκαίρι θα πάς, μάλλον σε σκηνή θα κοιμηθείς, μάλλον δεν θα κοιμηθείς τόσο πολύ (γενικά στην Χιλιαδού ο ήλιος σε ξυπνάει νωρίς νωρίς το πρωί)... Φύγαμε;;; Ζέσταμα, διατάσεις και... ΩΠΑ SOS! Την προσοχή σου στα κουνούπια! Η Χιλιαδού έχει κουνούπια στούκας! Καλύτερα να πας λοιπόν νωρίς το πρωί αλλιώς το απόγευμα μόνο με αντικουνουπικό!

Την διαδρομή μπορείς να την δεις παρακάτω και εδώ να την κατεβάσεις σε .gpx

Powered by Wikiloc

Ξεκινάς παραλιακά (οι φωτογραφίες της google είναι από τον Οκτώβρη του 2011):


Εκεί που τελειώνει η παραλία εκβάλλει το ρέμα Λάμαρη και εμείς στρίβουμε δεξιά
Η φωτογραφία του Οκτώβρη δείχνει ότι εκεί που ο κόσμος στήνει σκηνές το καλοκαίρι, το φθινόπωρο περνάει το ποταμάκι.

Καταπράσινη η διαδρομή μας. Εκεί που ο κεντρικός δρόμος στρίβει δεξιά ανηφορικά εμείς πάμε αριστερά για λίγο στον δρόμο προς το μετόχι, μέχρι να συναντήσουμε το ρέμα και να γυρίσουμε ξανά πίσω.

BONUS:
Πίσω από την παραλία των γυμνιστών υπάρχει μια άλλη καταπληκτική στην οποία μπορείς να φτάσεις είτε σκαρφαλώνοντας είτε μέσω θαλάσσης. Ρίξε ένα βλέφαρο:


BONUS II:
Καταγραφή υδροστρόβιλου στην Χιλιαδού. Ένα μέρος που συχνά δοκιμάζεται από τα στοιχεία της φύσης, συχνά επικίνδυνο, συχνά ευλογημένο!



Κείμενο εμπλουτισμένο με πληροφορίες από: 

No comments:

Post a Comment

Facebook