"Greece, greek islands, travel, taksidia, diakopes, ekdromi, tourismos" Tourismos Travel Guru: Εξόρμηση στην Λέρο ~ Αγία Μαρίνα - Άλιντα

Monday, February 29, 2016

Εξόρμηση στην Λέρο ~ Αγία Μαρίνα - Άλιντα

Οι ανεμόμυλοι της Λέρου
Υπάρχει μία αρχαία ελληνική λέξη, ο λευρός, η οποία σημαίνει επίπεδος, λείος, ομαλός - «ὁ καρτερὸς Αἴας ἔπαξε διὰ φρενῶν λευρὸν ξίφος». Λέγεται ότι ίσως από εκεί κέρδισε την ονομασία της η Λέρος, ένα νησί με σχήμα
πολυσχιδές, τόπος με χαμηλά «βουνά», πεδινός, με μέρη που έχουν «δασώσει» με πεύκο, ευκάλυπτο, βαλανιδιά και ελιές.





Πρωτεύουσα της Λέρου είναι η Αγία Μαρίνα, και αυτή φυσικό λιμάνι, στο μέσο των ανατολικών ακτών του νησιού, χτισμένη αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δύο πλαγιές και ενωμένη πια σήμερα με τον οικισμό του Πλατάνου, την παλιά αρχοντική συνοικία με αρκετά επιβλητικά νεοκλασικά, και το Παντέλι στην πίσω μεριά του λόφου.




Από εδώ θα ξεκινήσουμε την διαδρομή των 10 χιλιομέτρων, από το Λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, με κατεύθυνση το Παραλιακό Κριθώνι, τα Άλιντα μέχρι και τις τελευταίες πανέμορφες παραλίες τους: τις Παναγιές και τα δύο Λισκάρια. Στο σημείο αυτό είτε κάνουμε μια βουτιά να στανιάρουμε, είτε κάνουμε αναστροφή για να επιστρέψουμε πίσω ανηφορίζοντας αυτή την φορά στα εσωτερικά στενά της Αγίας Μαρίνας και φτάνοντας ως τον Πλάτανο. Τα πάντα είναι καταγεγραμμένα στον παρακάτω χάρτη που οφείλεις και εσύ να μελετήσεις:

Powered by Wikiloc


Φύγαμε! Παρακαλώ να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή στον δρόμο, στα αυτοκίνητα και στα μηχανάκια, διότι στο νησί επικρατεί ένα σχετικό χάος το καλοκαίρι σχετικά με την οδήγηση. Τρέχοντας το πρώτο χιλιόμετρο βρισκόμαστε στην παραλιακή οδό γεμάτη καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Στο βάθος δεξιά μπορείτε να θαυμάσετε τον Μύλο, βυθισμένος σχεδόν μες τη θάλασσα, ιδανικό σκηνικό για τις φωτογραφίες σας. Εδώ συνυπάρχουν αρμονικά οι τρεις κυρίαρχες αρχιτεκτονικές τάσεις: τα κατάλευκα αιγαιοπελαγίτικα σπίτια, τα ιδιαίτερα, χρωματιστά και πολύ εντυπωσιακά νεοκλασικά αρχοντικά, που αξίζει να δείτε ένα ένα όταν θα έχετε χρόνο, αλλά και κάποια κτίρια προίκα από την περίοδο της Ιταλοκρατίας.



Η Αγία Μαρίνα όπως φαίνεται από το Κάστρο, photo credit: iannis lag
Σε ό,τι αφορά τα νεοκλασικά, πάλι, τα περισσότερα από αυτά τα έχτισαν Αιγυπτιώτες, Έλληνες μετανάστες του 19ου αιώνα, οι οποίοι επέστρεφαν στο νησί για διακοπές και έφτιαχναν τα εντυπωσιακά αυτά αρχοντικά, προορίζοντάς τα για την πρωτότοκη κόρη τους. Υπήρχε, μάλιστα, έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των οικογενειών για το ποια θα χτίσει καλύτερο σπίτι και εκκλησία!





Ο πραγματικά εντυπωσιακός Μύλος δεξιά αποτελεί ιδανικό φόντο για τις φωτογραφίες σας.
Σε μόλις 1,5 χμ φτάσαμε στο Κριθώνι. Εδώ εκτός από πεντάστερα ξενοδοχεία θα βρεις παλαιές κατοικίες Λεριών, ένα συμμαχικό νεκροταφείο από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, και ένα παλαιό αρχοντικό, το "Πατριαρχείο" όπου έχει στην αυλή του τη μικρή εκκλησία του Αγίου Σωφρονίου. Εδώ φιλοξενείτο κατά καιρούς ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας.




Σου έχω κι άλλα, δεν τελειώσαμε! Έχεις τρέξει 2,5 χιλιόμετρα, έχεις δει ήδη τόσα πολλά και μόλις έφτασες στα Άλιντα, την πιο τουριστική παραλία της Λέρου. Η παραλία εχει αρκετά πεύκα και αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά καθώς και ενοικιαζόμενες ομπρέλες, ξαπλώστρες και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ όπως ιστιοσανίδα, κανό, σκι, κλπ., ωραία παραλιακά καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Θα σου προκαλέσει δέος ένας πύργος που ορθώνεται στο αριστερό σου χέρι. Πρόκειται για τον Πύργο Μπελένη, ένα στολίδι στα Άλιντα, μια μαρτυρία για την σπουδαία ιστορική διαδρομή της Λέρου και των κατοίκων της. Δεν θα του δείξω άλλη φωτό από εδώ παρά μόνο αυτήν που ιντριγκάρει μυαλό και αισθήσεις:

Το κάστρο της Λέρου μέσα από τον Πύργο Μπελένη στα Άλιντα.
Προχωρώντας προς τα βορειοανατολικά από την παραλία Αλίντων μέσα από ένα δρόμο γεμάτο πεύκα θα βρείτε την παραλία Παναγιές από τις δυο πλευρές ενός μικρού λόφου με ενα μικρό εκκλησάκι. Η πρώτη παραλία εχει άμμο και η δεύτερη βότσαλο.


Προχωρώντας απο τη δεύτερη παραλία και περνώντας μια πηγή θα δείτε την παραλία Δύο Λισκάρια:

Λέρος - Δύο Λισκάρια, μια όμορφη παραλία με ευκαλύπτους και με ένα μπαράκι, τον Ζέφυρο, που συχνά οργανώνει beach party!

Έχουμε τρέξει κάτι παραπάνω από τα μισά και ήρθε η ώρα να γυρίσουμε πίσω στην Αγία Μαρίνα. Πλέον στο οπτικό μας πεδίο καδράρεται το κάστρο της Λέρου.




Το σεργιάνισμά μας μέσα από τα στενά της Αγίας Μαρίνας και τις ανηφοριές του "αριστοκρατικού" Πλατάνου μας κουράζει σωματικά αλλά αξίζει τον κόπο. 
Τόσες σπάνιες εικόνες και τόσα βαθιά συναισθήματα δεν μπορεί να βιώσει μαζεμένα ο άνθρωπος με το αυτοκίνητο ή με άλλο μέσο πέρα από το τρέξιμο. 
Η Λέρος μας ξεμυάλισε και πάλι, η επιστροφή μας εδώ είναι σίγουρη!

--------------------------------------------------------------------
TIPS: 
Για να έρθεις στην Λέρο μπορείς να πάρεις το πλοίο και σε 10 περίπου ώρες να φτάσεις στο νησί ή να πάρεις το αεροπλάνο! Η δεύτερη επιλογή είναι απόλυτα ασφαλής αλλά και μια αξέχαστη εμπειρία! Στο σχετικό βίντεο θα δεις ότι εκτός του φόβου ότι ο έλικας θα σου σκάσει στην μούρη, ζεις το φαινόμενο της παρ' ολίγον προσθαλάσσωσης διότι ο αεροδιάδρομος εμφανίζεται την τελευταία πραγματικά σωτήρια στιγμή....! Καλό ταξίδι....!



Κείμενο εμπλουτισμένο με πληροφορίες από:
Η Καθημερινή
skai kairos
eirinika

No comments:

Post a Comment

Facebook