"Greece, greek islands, travel, taksidia, diakopes, ekdromi, tourismos" Tourismos Travel Guru: Η Σαμοθράκη των Καβείρων

Thursday, February 25, 2016

Η Σαμοθράκη των Καβείρων


Καλώς ήρθες στην Σαμοθράκη! Ένα από τα ιερότερα νησιά του ελληνικού αρχιπελάγους. Μια γαλαζοπράσινη εσχατιά. Γεωγραφικά η Σαμοθράκη είναι νησί, όμως στην ουσία πρόκειται για ένα όρθιο βουνό πνιγμένο ολόγυρα από το Αιγαίο. Στην Σαμοθράκη δεν θες να κάνεις μπάνιο στην θάλασσα και να περνάς εκεί την ημέρα σου. Προτιμάς να σκαρφαλώνεις στο βουνό, να σου απαλύνει την ψυχή ο ήχος από τους καταρράκτες, να κοιμάσαι κάτω από τα πλατάνια. Δες το VIDEO για να μπεις στο κλίμα!



Η υψηλότερη κορυφή του νησιού έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα. Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο ελληνικό νησί στο Αιγαίο -με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας. Το όνομα του βουνού είναι Σάος, αλλά οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι» (όπως και την υψηλότερη κορυφή του), καθώς είναι «τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι». Εξάλλου, το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη» -από το αρχαιοελληνικό σάμος = υψηλή.

Η Σαμοθράκη είχε μεγάλο θρησκευτικό ενδιαφέρον λόγω των Καβειρίων Μυστηρίων. Τα μυστήρια τελούνταν στο χώρο του «Ιερού των Μεγάλων Θεών», που αποτελεί τώρα το σημαντικότερο αρχαιολογικό τόπο στο νησί. Το περιεχόμενο των αποκρυφιστικών αυτών τελετών δεν έχει διαλευκανθεί απόλυτα μέχρι σήμερα.


Λέγεται πως στα Καβείρια Μυστήρια συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος Β' και η Ολυμπιάδα, και πως στο νησί πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του μεγάλου στρατηλάτη. Στα Καβείρια Μυστήρια μπορούσαν να πάρουν μέρος ελεύθεροι πολίτες αλλά και δούλοι - σε αντίθεση με τα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου απαγορευόταν η συμμετοχή των δούλων. Την ιερότητα της Σαμοθράκης δεν πρόκειται να την ξεπεράσεις ποτέ...!

Με τόσες πληροφορίες στο μυαλό νομίζω είμαστε πανέτοιμοι και κατενθουσιασμένοι για να ξεκινήσουμε την τρεχάλα στο μαγικό νησί. Αφετηρία μας τα Θέρμα! Είναι ο οικισμός κοντά στα camping του νησιού και πλησίον της Γριάς βάθρας, τρεχούμενων νερών που κατεβαίνουν από την κορυφή του βουνού και σχηματίζουν 11-15 επίπεδα με καταρράκτες, ρυάκια και λιμνούλες, δηλαδή βάθρες. Αποτελεί το hippie hot spot του νησιού!
Το καφενείο στα Θέρμα. Εαν το πρωί έχεις εντοπίσει γυναικεία ή αντρική οπτασία στις βάθρες και θέλεις οπωσδήποτε να την ξαναδείς, το καφενείο στα Θερμά είναι το απόλυτο meeting point.

Στα Θέρμα εντωμεταξύ υπάρχουν πράγματι ιαματικά λουτρά. Τροφοδοτούνται από θειούχα πηγή με νερό θερμοκρασίας έως και 60 βαθμούς.Περιέχει διάφορα στοιχεία και χρησιμεύει στην αντιμετώπιση και θεραπεία αρκετών ασθενειών.

Διατάσεις, ζέσταμα και φύγαμε!

Powered by Wikiloc





Κατευθυνόμαστε βόρεια και κατηφορικά προς τη θάλασσα. Στο τέλος του δρόμου και λίγο πριν στρίψουμε αριστερά συναντάμε το beach bar Saoki και την παραλία. Εδώ κάποτε έλαβαν χώρα τα πιο απρόβλεπτα, θρυλικά και ακατονόμαστα rave party της δεκαετίας του '90 & '00.
Παραλία Θέρμα. Οι campers κάνουν γυμνισμό απολαμβάνοντας ξέγνοιαστες στιγμές.

Το beach bar Zaoki που πλέον εκφράζει την πιο mainstream πλευρά των επισκεπτών.
Έχουμε πάρει τον δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι, την Καμαριώτισσα. Εμείς θα κάνουμε αναστροφή στο χωριό Κάτω Καρυώτες (να σταμπάρεις την ταβέρνα "Βασιλικός" και αν σ' αρέσει να έρθεις να φας κατσικάκι πάνω στο κύμα, σπεσιαλιτέ του νησιού!). Όποιος θέλει να συνεχίσει, σε 4 χιλιόμετρα θα φτάσει την Παλαιόπολη και θα μαγνητιστεί από το Ιερό των Μεγάλων Θεών (Καβείρων). Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.
Το νησί έχει ωοειδές σχήμα, με ακτογραμμή 59 χιλιομέτρων, εκ των οποίων περίπου τα 35 αποτελούν παραλίες, οι περισσότερες από αυτές πετρώδεις. Η θαλάσσια περιοχή γύρω από Σαμοθράκη είναι μια από τις πλουσιότερες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, όσον αφορά τη θαλάσσια και υποβρύχια ζωή που φιλοξενεί.

Η ιδιαιτερότητα του νησιού οφείλεται στην άγρια παρθένα φύση με τα απότομα βουνά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα δάση με πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους και άλλα δέντρα, τις πηγές, τους καταρράκτες, τις μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού - οι ντόπιοι τις ονομάζουν «βάθρες» - και τις παραλίες. Τα πλατανοδάση κατεβαίνουν ως τις παραλίες της Σαμοθράκης και σχεδόν φτάνουν στην θάλασσα.

Παρά τις φυσικές ομορφιές και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον από όλες τις ιστορικές περιόδους, η τουριστική βιομηχανία στη Σαμοθράκη δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη, σε σύγκριση με άλλα ελληνικά νησιά. Αυτό όμως το γεγονός αποτελεί ίσως βασική αιτία που το νησί παραμένει παρθένο και διατηρεί το φυσικό του περιβάλλον απρόσβλητο από την αλόγιστη ανάπτυξη που χαρακτηρίζει άλλες περιοχές -και ιδίως νησιά- της Ελλάδας.


Στην επιστροφή κατευθυνόμαστε προς το οργανωμένο camping της Σαμοθράκης και αυτό της Ελεύθερης Διαβίωσης (με πληρωμή). Μέσω εσωτερικού δρόμου επιστρέφουμε στο σημείο τερματισμού στα Θέρμα. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν θα σε ταξιδέψουν σε αυτό που φαίνεται, σε αυτό που νομίζεις, σε αυτό που πραγματικά είναι η Σαμοθράκη. Όσο για την ενέργειά της... Θα σε βρει αυτή και θα σου φερθεί ανάλογα... Δεν περιγράφω άλλο...
Camping κοντά στα Θέρμα της Σαμοθράκης

Αυτή είναι η άποψη της Σαμοθράκης και του Σάος καθώς πλησιάζει το βαπόρι.

Rave Party & παλιά μεγαλεία.




ΠΗΓΕΣ:

alternatrips


WIKIPEDIA


WikiLoc


Panoramio


No comments:

Post a Comment

Facebook