"Greece, greek islands, travel, taksidia, diakopes, ekdromi, tourismos" Tourismos Travel Guru: Βόρεια Εύβοια ~ Ωρεοί - Νησιώτισσα

Sunday, March 13, 2016

Βόρεια Εύβοια ~ Ωρεοί - Νησιώτισσα

Παραλία Νησιώτισσα, Βόρεια Εύβοια.

Στις μέρες μας αποτελεί προνόμιο να μπορείς να  βρεις μέρη όμορφα, ανέγγιχτα, που διατηρούν της αυθεντικότητά τους, που να βρίσκονται σε κοντινή σχετικά απόσταση από την πρωτεύουσα ενός κράτους. Κι όμως, τέτοια μέρη υπάρχουν και ένα από αυτά είναι η Βόρεια Εύβοια!


Τόπος καταπράσινος, με δαντελωτές ακτές, αναξιοποίητος τουριστικά και γι αυτό και προτιμητέος φανατικά από τους γνώστες. Η ποικιλόμορφη φύσης της Βόρεια Εύβοιας σε κάνει να βλέπεις τι μία βουνά σαν αυτά στο Καρπενήσι, λίγο πιο κάτω
Μακεδονίτικες πεδιάδες και μετά ακτές σαν της Πελοποννήσου. Όμως είσαι μόνο 200 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και μπορείς εδώ να περάσεις ένα αξέχαστο αλλά και ιδιαίτερα οικονομικό σαββατοκύριακο ή τριήμερο. Όλα τα ξενοδοχεία έχουν χαμηλές τιμές και θα τα βρεις στα χωριά Νέος Πύργος, Ωρεοί, Αγιόκαμπος αλλά και στην Αιδηψό.
Μια μέρα που χαράζει στον βόρειο Ευβοϊκό. Αριστερά οι Ακτές της Φθιώτιδας και δεξιά τα παράλια του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της χώρας μας. Στην Βόρεια Εύβοια μπορείς να έρθεις οδικώς από Χαλκίδα ή με ferry boat από το πορθμείο Γλύφα - Αγιόκαμπος και Αρκίτσα - Αιδηψός.

Ας δούμε όμως τις προτεινόμενες διαδρομές και ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την περιοχή. Οι επιλογές είναι να τρέξουμε 15 ή 10 ή 5 χιλιόμετρα . Στην μεγάλη διαδρομή ξεκινάμε από το λιμανάκι των Ωρεών με την γραφική περατζάδα, κατεύθυνση βόρεια προς παραλία Τσουκαΐτη, επιστροφή στους Ωρεούς και πέρασμα από τα μέσα στενάκια, πορεία προς τον γειτονικό Νέο Πύργο, κατόπιν προς την παραλία Νησιώτισσα με το γραφικό της νησάκι, θα συνεχίσουμε για λίγο προς τον Αγιόκαμπο και όταν βγούμε στον επαρχιακό δρόμο Ιστιαίας - Αιδηψού στρίβουμε αριστερά, ώστε επιστρέφοντας να βλέπουμε τα πάντα από ψηλά, εκεί που το Τελέθριο όρος συναντάει την θάλασσα του Ευβοϊκού κόλπου. Η ένωση αυτή κάνει το τοπίο μας γαλαζοπράσινο απ' άκρη σ' άκρη.

Powered by Wikiloc

Στεκόμαστε λοιπόν στον παραλιακό πεζόδρομο των Ωρεών και προετοιμαζόμαστε για την κούρσα μας με διατάσεις. Ως ζέσταμα μπορούμε να τρέξουμε χαλαρή την απόσταση μέχρι την Παραλία Τσουκαΐτη. Ρυθμίζουμε το ρολόι GPS και το κινητό μας και φύγαμε!
Άποψη του οικισμού των Ωρεών.
Το λιμανάκι των Ωρεών
Οι Ωρεοί μαζί με την Ιστιαία, είτε χωριστά είτε σαν ενότητα, αποτελούν τον πυρήνα της ιστορίας της Β. Εύβοιας. Οι δύο πόλεις είναι πανάρχαιες και η παράλληλη ιστορία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι εκδοχές προέλευσης του ονόματος της πόλης είναι αρκετές. Σύμφωνα με μία απ΄αυτές, το όνομα προέρχεται από την δυναστεία των Ωρεών που κάποτε βασίλευσε εκεί. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι οι Ωρεοί πήραν το όνομά τους από τον αδελφό της Ιστιαίας Ωρεό.

Ενώ μια τρίτη εκδοχή εικάζει πως προέρχεται από την λέξη ώρα - ώρη (σημαίνει φροντίδα, μέριμνα). Μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα η πόλη αναφέρονταν με το όνομα Ωρεός, ενώ με το σημερινό της όνομα (Ωρεοί) συναντάται σε διάφορα γραπτά μετά το 1600.
Υπέροχη λήψη στο λιμανάκι των Ωρεών.
Οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης της περιοχής χρονολογούνται από τους νεολιθικούς χρόνους, ενώ στα ιστορικά χρόνια, Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Ρωμαίοι, Οθωμανοί και Ενετοί έγιναν διαδοχικά τα αφεντικά του τόπου. Το 447 π.χ., τότε που ήταν μια αποικιοκρατική πόλη 2000 κατοίκων από Αθηναίους πολίτες. Στα χρόνια του Βυζαντίου (γύρω στο 400 μ. Χ), η Ωρεός ήταν Επισκοπική έδρα υπαγόμενη στη Μητρόπολη των Αθηνών, ενώ μετά το 1300 πέρασε στην Μητρόπολη Ευρίπου. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, η παραλιακή περιοχή δεν κατοικούνταν λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών. Μόλις το 1850 άρχισε να χτίζεται το παραλιακό τμήμα της πόλης, πάνω σε σχέδια του Βαυαρού τοπογράφου Γεωργίου Σδουμάγερ.
Η παραλία των Ωρεών
Στις μέρες μας, οι Άνω και οι Κάτω Ωρεοί είναι ενωμένοι, αποτελώντας μια μικρή κωμόπολη 1.500 και πλέον κατοίκων. Στους Άνω Ωρεούς σώζονται τα ερείπια του Βυζαντινού κάστρου το οποίο χτίστηκε πάνω στα τείχη της κλασσικής Ακρόπολης. Σε μικρή απόσταση από το ερειπωμένο κάστρο βρίσκεται η μεταβυζαντινή μονόχωρη Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου. Στην είσοδό της βρέθηκε -μετά από ανασκαφή- μαρμάρινη σαρκοφάγος, η οποία, κατά τους μελετητές, ήταν ο τάφος του Επισκόπου Ωρεού Ιωάννη. Το 1965, ύστερα από έντονη θαλασσοταραχή, στην παραλία των Ωρεών «ξεβράστηκε» ένας μαρμάρινος ταύρος βάρους 6 τόνων και μήκους 3,2 μ., που χρονολογείται τον 4ο π. Χ. αιώνα. Κατασκευασμένος από Θασιακό μάρμαρο, ο περίφημος ταύρος των Ωρεών βρίσκεται σήμερα σε γυάλινο κουβούκλιο δίπλα στον Ναό του Σωτήρος (στο λιμάνι της πόλης) και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα για τους επισκέπτες.
Το σύμβολο των Ωρεών, ο Ταύρος!
Ηλιοβασίλεμα στην παραλία Τσουκαΐτη Ωρεών

Τελικά μήπως το χάραμα είναι πιο όμορφο;
Η παραλία Τσουκαΐτη τον χειμώνα.
Πολύ γρήγορα ξεφύγαμε από τους Ωρεούς και κοντεύουμε να φτάσουμε στην Παραλία Τσουκαΐτη, στα δύο περίπου χιλιόμετρα μακριά από την αφετηρία. Εδώ κοντά βρίσκεται ο υδροβιότοπος μικρό Λιβάρι, οπότε μην ξαφνιαστείς αν κατά τους μήνες που αποδημούν τα πουλιά δεις φλαμίνγκο!
Στρουθοκάμηλοι κοντά στην παραλία Τσουκαΐτη. Ρώτα τους ντόπιους αν υπάρχουν ακόμα.
Απέναντι μας βλέπουμε της ακτές της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας, και την είσοδο του Παγασητικού κόλπου. Τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας, το ψιλό βότσαλο και η άμμος, σε συνδυασμό με την φυσική ομορφιά, λειτουργούν σαν πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες. Το καλοκαίρι εδώ θα βρείτε άπλετο ατομικό χώρο για να κάνετε το μπάνιο σας, αλλά και beach bar με ξαπλώστρες και ποτά! Αν είσαστε τυχεροί, ίσως δείτε και δελφίνια στην ακροθαλασσιά…

Έχουμε ήδη τρέξει πέντε χιλιόμετρα, και φτάσαμε πίσω στους Ωρεούς στην διασταύρωση που οδηγεί στον Νέο Πύργο:

Ακολουθούν εικόνες από την google (τραβηγμένες τον Νοέμβριο του 2011)
Η Περιοχή του Νέου Πύργου ήταν έλος κάποτε και έπρεπε να γίνουν αρδευτικά έργα για να μπορέσει να κατοικηθεί από τους πρόσφυγες.
Η Ταμπέλα μας καλωσορίζει στο χωριό.



Άποψη της Παραλιακής οδού του Νέου Πύργου Ευβοίας.
Ο Νέος Πύργος είναι ένα μικρό ψαροχώρι δύο χμ. δυτικά των Ωρεών που κατοικήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1926. Έτσι, μια ελώδης περιοχή κατάφερε με σκληρή δουλειά να γίνει γόνιμη και καρπερή. Οι κάτοικοι ήρθαν από τον οικισμό Πύργος της επαρχίας Δέρκων της Κωνσταντινούπολης και μέσα σε λίγες δεκαετίες κατάφεραν να φτιάξουν μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ παραδοσιακά ουζερί και ταβέρνες ξεφυτρώνουν συνεχώς.
Το λιμάνι του Νέου Πύργου.

Εύστοχη απεικόνιση της παραλιακής διαδρομής που θα τρέξουμε.

Ο Νέος Πύργος Ευβοίας και οι ακτές της Φθιώτιδας απέναντι.

Ο προσφυγικός οικισμός του Νέου Πύργου όπως φαίνεται από τον Επαρχιακό δρόμο Ιστιαίας Αιδηψού. Στο Βάθος η είσοδος του Παγασητικού κόλπου, δεξιά το Τρίκερι και πιο πίσω το νότιο Πήλιο.

Πανέμορφη απλώνεται η "Πολυστάφυλος Ιστιαία", όπως την αναφέρει ο Όμηρος, με το επίνειό της τους Ωρεούς προς την θάλασσα. Στην θάλασσα που φαίνεται στο βάθος είναι το Αρτεμίσιο, όπου έγινε μια σημαντική ναυμαχία μεταξύ των Περσών και των Ελλήνων, η οποία όμως είχε αμφίρροπη έκβαση.
Στο 8ο χμ. το χωριό τελειώνει και ο δρόμος ανηφορίζει. Από πίσω κρύβεται η παραλία Νησιώτισσα, από τις ομορφότερες της περιοχής.





Η Νησιώτισσα που συχνά την πιάνει ο αέρας.

Η Νησιώτισσα με κάλμα!
Η Παραλία χρωστάει το όνομά της στη μικρή νησίδα που μοιάζει τόσο γραφική και συμπληρώνει ιδανικά το κάδρο του τοπίου. Πάνω της υπάρχουν ερείπια εκκλησίας από την εποχή της φραγκοκρατίας, τότε που ολόκληρο το νησί λεγόταν από τους Βενετσιάνους Νεγκροπόντε (negroponte = μαύρο γεφύρι, όνομα που παραπέμπει στον πορθμό του Ευρίπου στην Χαλκίδα και χαρακτήρισε ολόκληρη την Εύβοια για αιώνες).

Συνεχίζουμε μέχρι να βρούμε τον επαρχιακό δρόμο και ο δρόμος ανηφορίζει μέχρι να φτάσουμε το μέγιστο υψόμετρο των 63μ. στο 11ο χιλιόμετρο. Λίγο μετά την Νησιώτισσα στο αριστερό σου χέρι μη ξεχάσεις να προσέξεις έναν μικρό άσπρο πύργο, ένα σπίτι στρογγυλό σαν μύλος, λευκό με 2 πατώματα. Πολύ ιδιαίτερη κατασκευή!


Πανέμορφο Ευβοϊκό τοπίο. Βουνό, χωράφια, θάλασσες.

Στην διασταύρωση αυτή στρίβουμε αριστερά.
Στον κεντρικό δρόμο θα δείξουμε λίγη προσοχή στα αυτοκίνητα, αν και γενικά δεν περνούν πολλά.

Χαλάλι η ανηφόρα, κοίτα τι βλέπεις από εδώ...
Καταπληκτική θέα του κάμπου και του κόλπου των Ωρεών

Στο 13ο χιλιόμετρο έχουμε ήδη κατηφορίσει και στρίβουμε αριστερά, στην τελική ευθεία για τον τερματισμό!
 Ξέρω... Μόλις πάρεις μια ανάσα και πιεις λίγο νερό θα μου πεις ότι η Βόρεια Εύβοια δεν είναι το πιο όμορφο και εντυπωσιακό μέρος που έχεις πάει, όμως οι φύση, η αλήθεια και η απλότητά της θα σε κάνουν να έρθεις ξανά και ξανά και ξανά....

Η παραλία του Νέου Πύργου με τα τρελά νερά λόγω παλίρροιας.

Αποχαιρετώντας την Εύβοια. Στο βάθος η λουτρόπολη της Αιδηψού.

Η διαδρομή των 10 χιλιομέτρων:


Powered by Wikiloc

Η διαδρομή των 5 χιλιομέτρων:


Powered by Wikiloc

Εμπλουτισμένο με πληροφορίες από:

No comments:

Post a Comment

Facebook