Tourismos Travel Guru: Γύθειο, το νεοκλασικό λιμάνι της Σπάρτης!
passion for traveling, the art of enjoying life and other outdoors activities...
#traveller #Greece #summerholidays #greekislands #Europe #exoticbeaches #vlog #youtuber
Friday, March 4, 2016
Γύθειο, το νεοκλασικό λιμάνι της Σπάρτης!
Η μανιάτικη επιβλητικότητα συνδυασμένη με την βενετσιάνικη φινέτσα. Η λακωνική δωρικότητα αγκαλιά με τις ομορφιές της φύσης. Η ιστορικότητα του μέρους που δεν χάνεται παρ΄ όλη την τουριστική αξιοποίηση και την πολύ ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή! Αυτό είναι το Γύθειο! Το γνώρισα πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2015 και πολύ σύντομα θα επιστρέψω, αν μη τι άλλο για να φτιάξω ένα βίντεο καλύτερο από αυτό:
Το Γύθειο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Λαρύσιο και αποτελεί το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού κόλπου και το δεύτερο της νότιας Πελοποννήσου, μετά την Καλαμάτα. Βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα. Πρώτη φορά το αναφέρει ο Θουκυδίδης τον 5ο αι. π.Χ. Ο Παυσανίας ως ετυμολογία του ονόματος παρουσιάζει στα «Λακωνικά» του την πεποίθηση των αρχαίων κατοίκων ότι σήμαινε «Γη των θεών», από την ομηρική λέξη τετράγυον «Γύον» (Γη) + θεός και αυτό από την παράδοση ότι κάποτε ο Ηρακλής και ο Απόλλων κατά το χτίσιμο της πόλης ήλθαν σε σύγκρουση εξ αιτίας του μαγικού τρίποδα του Μαντείου των Δελφών. Επειδή όμως ο αγώνας δεν αναδείκνυε νικητή, τελικά κατόπιν της μεταξύ τους συνδιαλλαγής αντί Ηρακλείας ή Απολλωνίας ονόμασαν την πόλη «Γη θεών» με συνέπεια να τιμώνται και οι δύο στην πόλη αυτή.
Σύμφωνα με το γεωγράφο του 2ου αιώνα μ.Χ. Παυσανία, ο Πάρις πέρασε σε αυτό την πρώτη του νύχτα με την Ωραία Ελένη ύστερα από την αρπαγή της. Υπήρξε κατά την αρχαιότητα το επίνειο της Σπάρτης, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειότερα. Το 375 μ.Χ. συνέβη ένας μεγάλος σεισμός, όπου το παλιρροϊκό κύμα που δημιουργήθηκε καταπόντισε το Γύθειο στα νερά του Λακωνικού Κόλπου θάβοντας ή πνίγοντας τους κατοίκους του, όσοι δεν πρόλαβαν να καταφύγουν στα γύρω υψώματα. Έτσι, από την παλαιά πόλη έμεινε μόνο ένα τμήμα που σήμερα λέγεται «Παλαιόπολη», το βορειοανατολικό τμήμα του σημερινού Γυθείου. Σ΄ αυτό το τμήμα και στον παρακείμενο θαλάσσιο βυθό, βρέθηκαν τα περισσότερα αρχαία μάρμαρα, ψηφιδωτά δάπεδα, τμήματα αγαλμάτων θεών, ηρώων και αρχόντων, καθώς και θεμέλια οικοδομών, που αποτελούν τους θλιβερούς μάρτυρες της άλλοτε λαμπροστόλιστης πόλης.
Κατά τον Μεσαίωνα το Γύθειο ήταν τελείως ξεχασμένο. Λίγο αργότερα η περιοχή ονομάζεται ευρέως μαραθονήσι (από το γνωστό αρωματικό φυτό το μάραθο, που βλάσταινε πλούσια στη νησίδα Κρανάη και τη γύρω στεριά). Πριν την επανάσταση του 1821, Βενετσιάνοι, Τούρκοι και πειρατές μάχονταν ανά διαστήματα για τον έλεγχο των εδαφών. Η νότια άκρη της πόλης του Γυθείου ενώνεται μέσω μικρού προβλήτα με ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου βρίσκονται ο πύργος Τζανετάκη, ο οκτάγωνος ομώνυμος φάρος (φάρος Κρανάης) και ο μικρός ναός Αγίου Πέτρου.
Νομίζω μάθαμε αρκετά σχετικά με το παρελθόν της πόλης, όμως τώρα ήρθε η ώρα να τρέξουμε 10,15 πανέμορφα χιλιόμετρα. Μελατάμε και κατεβάζουμε την διαδρομή στο κινητό μαςαπό τον παρακάτω χάρτη:
Αφετηρία μας η συμβολή των οδών Δημάρχου Καλκανδή και Ελευθερολακώνων, μπροστά από το δημοτικό στάδιο. Κατευθυνόμαστε παραλιακά προς την πανέμορφη Κρανάη! Ας δούμε φωτογραφίες από την διαδρομή:
Γύθειο, προσεγμένα κτίρια και ένα σωρό πανέμορφα παραλιακά καφέ, εστιατόρια και μπαράκια που θα σε ξεμυαλίσουν
Άποψη του δημαρχείου του Γυθείου, με την πόλη να απλώνεται αμφιθεατρικά στο βάθος.
Έχεις εκπλαγεί, έτσι δεν είναι; Τώρα που το σκέφτομαι, τελικά το Γύθειο έχει, συν τοις άλλοις, έντονο νησιώτικο χρώμα, Θα μπορούσε να είναι πρωτεύουσα κάποιου νησιού των Δωδεκανήσων... Φτάσαμε κιόλας στην πλατεία Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Γύθειο, πλατεία Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Ο Πέτρος "Πετρόμπεης" Μαυρομιχάλης (1765 - 17 Ιανουαρίου 1848) ήταν γόνος της ιστορικής μανιάτικης οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, τελευταίος Μπέης της Μάνης, οπλαρχηγός του 1821, αναδειχθείς "αρχιστράτηγος των σπαρτιατικών δυνάμεων" και πρωθυπουργός της Ελλάδας από τη θέση του προέδρου του Εκτελεστικού Σώματος του ελληνικού κράτους.
Γύθειο, άποψη της Κρανάης, ή αλλιώς Μαραθονήσι.
Το σημείο που στρίβεις για να μπεις στην Κρανάη μοιάζει κάπως έτσι.
Κρανάη, Γύθειο. Το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου
Κρανάη, άποψη της πίσω μεριάς του Γυθείου
Ο πύργος Τζαννετάκη, στον οποίο στεγάζεται το Μουσείο της Μάνης.
Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1873. Το ύψος του άσπρου οκταγωνικού του πύργου είναι 23 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 78 μέτρα. Πρωτολειτούργησε με πετρέλαιο και η ακτίνα της δέσμης φωτός του έφτανε τα 15 ν.μ. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Γυθείου στην νησίδα Κρανάη. Η καλύτερη ώρα για τον περίπατο του επισκέπτη στον φάρο είναι η αυγή, όταν ο ήλιος ανατέλλει από τη θάλασσα ξεδιπλώνοντας την πιο πλούσια χρωματική παλέτα που διαθέτει.
Νάτο και το νησάκι, ένα μέρος για φαΐ και ποτό όπου τα πάντα τριγύρω είναι παραμυθένια.
Φωτογραφία τραβηγμένη τρωγοπίνοντας στην Κρανάη, κάτω από έναν τεράστιο Φίκο - δέντρο! Και στο εκκλησάκι γινόταν γάμος!
Έχουμε τρέξει δύο μόνο χιλιόμετρα αλλά έχουμε δει τόσα πολλά. Θα περάσουμε στον εσωτερικό δρόμο του Γυθείου, που λέγεται Τζανήμπεη Γρηγοράκη ανεβαίνοντας τα σκαλάκια μας... Είναι λίγο ανηφορικά εδώ και γρήγορα θα δούμε εικόνες όπως αυτές:
Ακολουθούμε πιστά την διαδρομή στο GPS μέχρι να φτάσουμε κοντά σχεδόν στο νεκροταφείο της πόλης. Το καταλαβαίνουμε από το χαρακτηριστικό μαρμαράδικο στο οποίο κάνουμε αναστροφή:
Τώρα θα μπούμε και πάλι στο Γύθειο, θα εξερευνήσουμε και άλλες γειτονιές του μέχρι να βρεθούμε στον πανέμορφο παραλιακό δρόμο που οδηγεί προς ονειρεμένες παραλίες του Λακωνικού Κόλπου όπως για παράδειγμα η Πλύτρα! Επιλεγμένα σημεία που θα δούμε μέχρι να τερματίσουμε είναι τα εξής:
Ένας πραγματικά περιποιημένος παραλιακός δρόμος για τρέξιμο, στην αριστερή μεριά του Γυθείου.
Αμαρτία! Το σημείο αναστροφής λίγο πριν την παραλία Σελινίτσας
Εντυπωσιακή άποψη του Β' Δημοτικού σχολείου Γυθείου.
Έχεις πειστεί στα σίγουρα ότι το Γύθειο κάνει την διαφορά. Κάτι που πραγματικά δεν περίμενες. Τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα, η πιο ήπια εκδοχή της Μάνης σε περιμένει για τρέξιμο, κοκτέιλ και όχι μόνο...!
O Βενετσιάνικος Αέρας του Γυθείου. Κάπου εδώ ήπια ένα - δύο πεντανόστιμα κοκτέιλ
No comments:
Post a Comment