"Greece, greek islands, travel, taksidia, diakopes, ekdromi, tourismos" Tourismos Travel Guru: Εξόρμηση στα θρυλικά Μάταλα, το hippie χωριό της Κρήτης!

Wednesday, May 25, 2016

Εξόρμηση στα θρυλικά Μάταλα, το hippie χωριό της Κρήτης!

Τα ξακουστά Μάταλα! Οι περισσότεροι στο άκουσμα του ονόματος αυτού φέρνουν στο μυαλό τους ένα μελίσσι από ανήσυχους ρομαντικούς νέους, ντυμένους με πολύχρωμα ρούχα, που χορεύουν παράξενα, μιλούν για αγάπη, ανθρωπισμό και ειρήνη και τα βράδια τηρούν εμπράκτως τα λόγια τους μέσα από τις πολυτάραχες φιέστες τους γεμάτες ελεύθερο και πικάντικο έρωτα! 




Όλα αυτά συνέβαιναν για 10 - 15 χρόνια περίπου. Ακόμα και σήμερα ο επισκέπτης του πανέμορφου αυτού χωριού της νότια Κρήτης μπορεί να αφουγκραστεί στον αέρα την δυνατή ενέργεια της νιότης των παιδιών των Λουλουδιών. Όμως τα Μάταλα είναι πολλά περισσότερα από το πρόσφατο Χίππικο παρελθόν τους. Εδώ ήταν κάποτε ένα πλούσιο Μινωικό λιμάνι, μια ρωμαϊκή πόλη, ένα βενετσιάνικο κάστρο, ένα ορμητήριο των Σαρακηνών, ένας ευλογημένος τόπος που οι ντόπιοι μόχθησαν, πολέμησαν, ερωτεύτηκαν, φτιάξαν σπίτια, οικογένειες.... και εσχάτως ξενοδοχεία για τους ξένους!


Ας δούμε αναλυτικότερα την ιστορία της περιοχής, πληροφορίες για το πολύ ενδιαφέρον Φεστιβάλ που διοργανώνεται στις αρχές του καλοκαιριού, και την αγαπημένη μας πρόταση για τρέξιμο στα χνάρια της Τζόνι Μίτσελ όταν ζούσε στις χίππικες σπηλιές στα θρυλικά Μάταλα φυσικά, που αλλού;

Τα Μάταλα, μαζί με τον γειτονικό Κομμό ήταν επίνειο της Φαιστού κατά τη μινωική περίοδο και της Γόρτυνας κατά τη ρωμαϊκή. Από τη θάλασσα διακρίνονται ίχνη του αρχαίου οικισμού. Εδώ ναυάγησαν τα πλοία του Μενελάου (Η λισσή αιπεία τε εις άλα πέτρη, Οδύσ. γ 293) και πιστεύεται ότι ήταν το ακρωτήριο Νύσος μεταξύ των όρμων Κομμού- Ματάλων.



Στα βενετικά έγγραφα αναφέρεται ο ναός της Παναγίας (La Madonna di Matala), στην είσοδο του οποίου υπάρχει η επιγραφή Πλύνετε την κεφαλήν και καθαρίσατε τους πόδας και έπειτα εισέλθητε εις τον ιερόν τούτον οίκον.

Στην απόκρημνη ακτή του χωριού υπάρχουν τεχνητοί σπηλαιώδεις χώροι (και υποβρύχια σπήλαια), λαξευμένοι στο βράχο. Λέγεται ότι ήσαν τάφοι. Μερικοί όμως έχουν δωμάτια, κλίμακες, παράθυρα και προστώα. Έτσι φαίνεται ότι κάποτε χρησιμοποιήθηκαν ως κατοικίες. Οι κλίνες μοιάζουν με τους τάφους των Ετρούσκων. Μία από τις σπηλιές ονομάζεται "Brutospeliana", διότι σύμφωνα με τον μύθο εδώ "σύχναζε" ο Ρωμαίος στρατηγός Βρούτος! 



Σύμφωνα με την μυθολογία, όταν ο Ζεύς απήγαγε την πριγκίπισσα Ευρώπη μεταμφιεσμένος σε λευκό ταύρο, διέσχισε την θάλασσα και την μετέφερε στην παραλία στα Μάταλα. Εκεί μεταμορφώθηκε σε αετό και την οδήγησε στην Γόρτυνα όπου έκαναν έρωτα...



Προοδευτικά τα Μάταλα έγιναν ένα μικρό και ήσυχο παραθαλάσσιο ψαροχώρι και οι σπηλιές παρέμειναν άδειες για χιλιάδες χρόνια μέχρι τη δεκαετία του '60 που περιπλανώμενοι χίππιδες τις ανακάλυψαν και τις κατοίκησαν για κάποια περίοδο. Ανάμεσα σε αυτούς που πέρασαν από εκεί ήταν η Καναδέζα δημιουργός Τζόνι Μίτσελ, η οποία αποθανάτισε την εμπειρία της στο τραγούδι «Carey» και ο Δημήτρης Πουλικάκος. Την περίοδο της χούντας με αίτημα του Μητροπολίτη Γορτύνης εκδιώχθηκαν προσωρινά οι τουρίστες από τα σπήλαια. Οι σπηλιές φαίνεται να έκλεισαν οριστικά γύρω στο 1977.

   

Τα Μάταλα υπάγονται στο Δημοτικό διαμέρισμα Πιτσιδίων του Δήμου Τυμπακίου. Η απόστασή τους από το Ηράκλειο είναι 70,6 χιλιόμετρα.


Σήμερα το χωριό έχει διατηρήσει με επιτυχία την γραφικότητά του, την ιστορικότητα αλλά και την όλη χίππικη ατμόσφαιρα που το έκανε να ξεχωρίσει και πάλι. Η φυσική ομορφιά αυτής της γωνιάς της Κρήτης θα σας αφήσει άφωνους ξανά και ξανά. Να μην αναφέρω τα απαράμιλλα νερά της θάλασσας, την μοναδική θέα στα βράχια, τα αξέχαστα ηλιοβασιλέματα (Τα Μάταλα έχουν Δυτικό προσανατολισμό), το φαγητό, τους ντόπιους... ουφ... με έπιασε μια νοσταλγία να επιστρέψω πάλι εκεί!



Να σημειωθεί ότι πλέον οι σπηλιές είναι περιφραγμένες σε μεγάλο τους σημείο και είναι επισκέψιμες με είσοδο. Δίπλα ακριβώς λειτουργεί κάμπινγκ και γενικά υπάρχουν στην περιοχή δωμάτια και ξενοδοχεία για κάθε γούστο και budget.


Το Matala Beach Festival (17-18-19 Ιουνίου 2016)

Ένα ταξίδι στο χρόνο με πολύ μουσική και άλλα δρώμενα, το Matalabeachfestival θα ξεκινήσει δίπλα στις σπηλιές των Ματάλων, στην άκρη της θάλασσας, όπου ο χορός και το κέφι θα δώσουν δυναμικό παρών.


Live συναυλίες από διάσημα συγκροτήματα, Ελληνικής αλλά και διεθνής μουσικής σκηνής θα σας παρασύρουν σε ένα τριήμερο αλλιώτικο, μοναδικό, που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο! Ελάτε να πάρετε μέρος στο μεγαλύτερο και πολυπολιτισμικό πάρτι του καλοκαιριού!

Είσοδος δωρεάν στο τριήμερο Matalabeachfestival 2016, ALL DAY – ALL FREE! 

Περισσότερες πληροφορίες:





Για τους Bon Viveur της παρέας, που ξέρουν πώς να διασκεδάζουν, να περνούν καλά, αλλά δεν ξεχνούν να φροντίζουν τον εαυτό τους μέσα από την γυμναστική και το τρέξιμο, προτείνουμε την παρακάτω διαδρομή. Βατή, λίγο ανηφορική σε σημεία, ιδανική για νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.
Powered by Wikiloc

Όσοι είναι advanced μπορούν να τρέξουν μέχρι την διπλανή παραλία γυμνιστών του Κομμού, να ρίξουν μια βουτιά και να επιστρέψουν στα Μάταλα. Πληροφορίες και φωτογραφίες από τον Κομμό ΕΔΩ. Μια ακόμα λύση είναι τα διάφορα πεζοπορικά μονοπάτια της περιοχής. Δεν θα το μετανιώσετε!


Το ανατρεπτικό ερωτικό καλοκαίρι της Τζόνι Μίτσελ ως χίπι στα Μάταλα. Ερωτεύτηκε στην Κρήτη και έγραψε μέσα στη σπηλιά το περίφημο «Carey»... 

Σε ένα ήσυχο ψαροχώρι της Κρήτης, στα φημισμένα Μάταλα, η Τζόνι Μίτσελ η διάσημη Καναδή τραγουδίστρια της ροκ και της φολκ μουσικής, πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι, ίσως το πιο ανατρεπτικό της ζωής της.


Μέσα σε μια νεολιθικού τύπου σπηλιά από ψαμμίτη, λαξευμένη στο βράχο , τραγουδούσε και έγραφε στίχους αντικρίζοντας -όπως έλεγε- «τον έναστρο ουρανό, κάτω από το φεγγάρι…. στα Μάταλα».


Το 1960 μια ομάδα χίπις με τα σακίδια στην πλάτη εγκαταστάθηκαν στα Μάταλα. Ήταν για τους Δυτικούς μια απομακρυσμένη γωνιά της Μεσογείου, όπου οι ντόπιοι δεν είχαν δει τουρίστα μέχρι να εμφανιστούν εκείνοι. Ήταν η στιγμή που εμπνεύστηκε το τέλειο σκηνικό για να γράψει το τραγούδι «Carey», με φόντο την παρθένα παραλία και τα καταγάλανα νερά.


Τα σπήλαια στο τέλος της Λίθινης εποχής φιλοξενούσαν λεπρούς και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι τα χρησιμοποίησαν ως ταφικές κρύπτες.
Όταν κατέφτασαν οι χίπις ψάχνοντας για ειρήνη και διαλογισμό, οι σπηλιές έγιναν το φτηνότερο ξενοδοχείο, αφού ούτως ή άλλως δεν υπήρχε κανένα τουριστικό κατάλυμα στην περιοχή.


Δεν υπήρχαν σπίτια στα Μάταλα, «μόλις δύο παντοπωλεία, ένα αρτοποιείο όπου ο ιδιοκτήτης έκανε φρέσκο γιαούρτι και ψωμί, ένα κατάστημα γενικού εμπορίου με το μοναδικό τηλέφωνο, δύο καφετέριες και λίγες καλύβες ενοικίασης», θυμάται η Τζόνι σε συνέντευξη της. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα 71 της χρόνια, από το διαμέρισμά της στο Λος Άντζελες, η Τζόνι υπενθυμίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε στα Μάταλα ύστερα από έναν οδυνηρό χωρισμό από τον τότε σύντροφο της, Βρετανό τραγουδιστή και τραγουδοποιό Graham Nash. «Η Πηνελόπη κι εγώ ξεκινήσαμε τις διακοπές μας στην Ελλάδα από την Αθήνα. Δεν είχα καταλάβει ότι η εμφάνιση μου εκείνα τα χρόνια παρέπεμπε σε χίπι. Σίγουρα δεν έμοιαζα με Ελληνίδα, αλλά ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι τα ξανθά μακριά μαλλιά μου θα εισέπρατταν τόσο αρνητικά βλέμματα κυρίως από τον αντρικό πληθυσμό».... (διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ)


Εμπλουτισμένο με πληροφορίες από:

No comments:

Post a Comment

Facebook