"Greece, greek islands, travel, taksidia, diakopes, ekdromi, tourismos" Tourismos Travel Guru: Με τόσο τρέξιμο, η ευημερία σου θα είναι μεγάλη και σίγουρη...!

Monday, May 9, 2016

Με τόσο τρέξιμο, η ευημερία σου θα είναι μεγάλη και σίγουρη...!

 
                      Για τί είδους Ευτυχία μιλάμε...;

Είναι πλέον γνωστό ότι το τρέξιμο αποτελεί έναν από τους πιο απλούς και άμεσους τρόπους να χαλαρώσει το μυαλό του σύγχρονου στρεσαρισμένου και πολυάσχολου ανθρώπου. Η διαδικασία οξυγόνωσης του εγκεφάλου και η παράλληλη σωματική άσκηση συντελούν στην έκκριση ορμονών και ουσιών. Οι ενδορφίνες για παράδειγμα ("endogenous morphine") ορθώς περιγράφονται ως

οι ουσίες της ευτυχίας. Είναι καταπληκτική η αίσθηση ευφορίας που προκαλούν στους δρομείς αλλά και σε όσους για κάποιο λόγο τις εκκρίνει το σώμα τους.

Ας δούμε ένα άρθρο σχετικό με την ευτυχία στον σύγχρονο κόσμο, το πώς μπορεί να διαχωριστεί η ευημερία των ανθρώπων και με ποιον τρόπο οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται σε επίπεδο προσωπικό ή εθνικό.

 «Λέει ότι η ζωή της είναι άθλια, αλλά την ξοδεύει γελώντας». «Λέει ότι είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, αλλά συνεχώς είναι αγχωμένος». Μερικές φορές ακούμε φράσεις σαν αυτές που φαίνεται να υποδηλώνουν μια αντίφαση, αλλά, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Gallup για την ευτυχία και την ευημερία δεν είναι απαραιτήτως έτσι. Η υποκειμενική ευημερία, δηλαδή, αυτό που οι άνθρωποι δηλώνουν ότι κατέχουν, παρουσιάζει τουλάχιστον δύο διαστάσεις. Ένας από τους ηγέτες στον τομέα αυτό, ο νομπελίστας στα οικονομικά Daniel Kahneman, διαχωρίζει την ευημερία σε αυτή των αξιών και την βιωματική. Η πρώτη, όπως μαρτυρά το όνομά της, αναφέρεται σε γενικές κρίσεις των αξιών που σχηματίζουμε γύρω από την ζωή και το περιβάλλον μας. Είναι το είδος της αξιολόγησης που κάνουμε όταν, για παράδειγμα, λέμε ότι η ζωή μας είναι άθλια, ή ότι η εκπαίδευση των παιδιών μας είναι εξαιρετική, ή ότι η σχέση με τον σύντροφό μας είναι πολύ καλή. Αντίθετα, η βιωματική ευημερία αναφέρεται σε εμπειρίες αποκρυσταλλωμένες που μπορούμε να αναγνωρίσουμε ως, για παράδειγμα, την εξάντληση, τον θυμό, το άγχος, την ανησυχία, τη χαρά, τον ενθουσιασμό ή το γέλιο.

Σύμφωνα με τον Kahneman, το υποκείμενο ζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο και αξιολογεί άλλον τρόπο. Για τον λόγο αυτό, οι μετρήσεις της υποκειμενικής ευημερίας χρησιμοποιούν ερωτήσεις και διαφορετικές μεθόδους προκειμένου να υπάρξει απήχηση και των δύο διαστάσεων. Για τη μέτρηση της ευημερίας των αξιών, οι άνθρωποι ερωτώνται σε ποια βαθμίδα από τις 11 της υποθετικής κλίμακας βρίσκονται σήμερα και σε ποια θεωρούν ότι θα βρίσκονται σε πέντε χρόνια. Το ένα άκρο της κλίμακας αυτής αντιπροσωπεύει την καλύτερη ζωή που θα μπορούσε να έχει ο ερωτώμενος και το άλλο την χειρότερη. Από την άλλη μεριά, για να καθοριστεί η βιωματική ευημερία γίνονται ερωτήσεις γύρω από καταστάσεις και ψυχολογικές διαθέσεις που οι ερωτώμενοι να έχουν ζήσει την προηγούμενη ημέρα. Αυτό γίνεται, επειδή είναι μια πολύ πρόσφατη περίοδος χρόνου που ο καθένας μπορεί να θυμηθεί καλά. Με τις ληφθείσες απαντήσεις, η Gallup χτίζει έναν πίνακα των θετικών εμπειριών και τον αντίστοιχο με τις αρνητικές εμπειρίες και, από εκεί, καθορίζει τις αξίες στις διάφορες χώρες, τις ομάδες ατόμων ή οποιοασδήποτε άλλης επιθυμητής κατάτμησης και παραμετροποίησης.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε τα αποτελέσματα, τα οποία θα είναι πολύ διαφορετικά, ανάλογα με την κατάταξη που κάνουμε σχετικά με τον ένα ή τον άλλο τύπο ευημερίας. Με βάση αυτό το κριτήριο, οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο θα είναι διαφορετικές. Αν, για παράδειγμα, πάρουμε τα 10 κράτη που γενικά λαμβάνουν τις υψηλότερες τιμές και στις δύο κατηγορίες, βλέπουμε ότι για το 2015 καμία από αυτές τις χώρες δεν εμφανίζονται στις δύο λίστες.

Δηλαδή υπάρχει μια τεράστια διαφορά αναφορικά με την βαθμολογία των κρατών σε θέματα ευημερίας, οργάνωσης, παροχών κλπ και της αντίστοιχης αξιολόγησης που οι πολίτες δίνουν σχετικά με τις αξίες και την βιωματική τους ευημερία ζώντας στα κράτη αυτά.

Υπάρχουν δύο ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι, όταν πρόκειται για την ευημερία των αξιών, υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ του οικονομικού πλούτου, που μετράται με το κατά κεφαλήν εισόδημα, και η αίσθηση της άνεσης. Αντιθέτως, όταν πρόκειται για την βιωματική, αυτός ο συσχετισμός ατονεί. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι ο πλούτος και τα χρήματα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στον τρόπο που αξιολογούμε την ζωή μας σε σχέση με τον τρόπο που την βιώνουμε. Το δεύτερο σημαντικό δεδομένο της έρευνας αυτής είναι ότι στην κατάταξη των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά θετικών εμπειριών υπάρχει μεγάλη περιφερειακή συγκέντρωση: 8 από τις 10 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι 3 πρώτες, είναι της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εντυπωσιακό πολιτισμικό φαινόμενο, καθώς ορισμένες κοινωνίες έχουν την τάση να αντιδρούν σε οποιοδήποτε πρόβλημα με τρόπο περισσότερο θετικό και δημιουργικό. Έχουν την τάση να είναι πιο αισιόδοξοι για τη ζωή και το μέλλον. Αν αυτή η συμπεριφορά και στάση ζωής, συνοδεύεται επίσης από σημαντική βελτίωση των υλικών συνθηκών της ζωής, όπως εκείνες που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής κατά την τελευταία δεκαετία, τότε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν θα πρέπει επ' ουδενί να αποτελούν έκπληξη....

                                     Κατάταξη Χωρών ανά τύπο ευημερίας

Ευημερία Αξιών                                                           Βιωματική Ευημερία

1. Νορβηγία                                                                  1. Παραγουάη
2. Ελβετία                                                                     2. Γουατεμάλα
3. Δανία                                                                        3. Ονδούρα
4. Φινλανδία                                                                 4. Ουζμπεκιστάν
5. Νέα Ζηλανδία                                                          5. Ισημερινός
6. Ολλανδία                                                                 6. Ελ Σαλβαδόρ
7. Αυστραλία                                                               7. Ινδονησία
8. Σουηδία                                                                    8. Κόστα Ρίκα
9. Ισραήλ                                                                      9. Ουρουγουάη
10. Αυστρία                                                                10. Κολομβία

via

No comments:

Post a Comment

Facebook