"Greece, greek islands, travel, taksidia, diakopes, ekdromi, tourismos" Tourismos Travel Guru: Κομός, μια παραλία φυσιολατρίας και γυμνισμού: Μάταλα - Νότια Κρήτη!

Friday, February 26, 2016

Κομός, μια παραλία φυσιολατρίας και γυμνισμού: Μάταλα - Νότια Κρήτη!




Μινωικοί ναοί, χελώνες καρέτα - καρέτα, γυμνιστές, κέδροι, λιβυκό πέλαγος, φύση, χαρούμενοι άνθρωποι. Σωστά κατάλαβες, βρισκόμαστε στην Νότια Κρήτη! Συγκεκριμένα 64 χιλιόμετρα νοτίως του Ηρακλείου και δίπλα στα Μάταλα, την κρητική "πρωτεύουσα" του Hippie Movement!

Η μινωική πόλη Κομμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στο νομό Ηρακλείου. Ωστόσο, αυτό που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης που δεν γνωρίζει την ιστορία
του Κομμού, αποκαλύπτει ελάχιστα για τη σημασία του στην αρχαιότητα. Εδώ κάποτε βρισκόταν το επίνειο της μινωικής πόλης της Φαιστού.  Η περιοχή του Κομμού προσέλκυσε την προσοχή των αρχαιολόγων το 1924, όταν άκουσε ο διάσημος αρχαιολόγος Arthur Evans για τα μεγάλα αρχαία δοχεία-αγγεία αποθήκευσης που βρίσκονται εκεί. Η περιοχή του Κομμού ήταν στην πραγματικότητα ένας σημαντικός λιμένας, από Μινωικά ανάκτορα με ογκώδη πέτρινα συγκροτήματα και μια πόλη περίπου το 1800-1200 π.Χ.

Η μετά Μινωική εποχή περιλαμβάνει ένα ιερό ναό μέχρι και της αρχές της Ρωμαϊκής περιόδου όπου και εγκαταλείφθηκε (περίπου το 200 μ.Χ.). Διάφορα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν εκεί, προέρχονται από την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Σαρδηνία.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν γίνει σημαντικές ανασκαφές στην τοποθεσία «Του Σπανού τα Κεφάλια» βγάζοντας στο φως μινωικά κτίρια και υπολείμματα ενός ναού.
Ο Κομμός είναι μια πανέμορφη και εντυπωσιακή παραλία, από τις μεγαλύτερες στην Κρήτη, και εκτείνεται από το Καλαμάκι μέχρι λίγο πριν τα Μάταλα. Η παραλία εκτείνεται σε μήκος πάνω από 2 χιλιόμετρα και πλάτος τα 40 μέτρα. Καλύπτεται με χρυσή άμμο από φυσικούς αμμόλοφους γύρω από βράχους με δέντρα (Αλμυρίκια και κέδρους). Στο νότιο μέρος βρίσκεται η ταβέρνα «Κομμός», λίγα μέτρα μόνο μακριά από τη διάσημη αρχαιολογική περιοχή. Προς τα εκεί υπάρχει οργανωμένη παραλία με ναυαγοσώστη κοντά στις ομπρέλες και στις ξαπλώστρες καθώς επίσης και τουαλέτες με ντους. Η παραλία είναι πολύ καθαρή και σε περίπτωση που απολαμβάνετε να βουτάτε για να θαυμάζετε τον υποθαλάσσιο κόσμο, σίγουρα θα ανταμειφθείτε. Κάποιες φορές όμως οι βορειοδυτικοί άνεμοι δίνουν δυναμικά το παρόν τους, και προσθέτουν μια αγριάδα στο τοπίο με εντυπωσιακά κύματα!

 Η άμμος του Κομμού είναι χοντρή και αποτελεί το αγαπημένο στέκι της χελώνας καρέτα - καρέτα. Η παραλία θεωρείται προστατευόμενη παραλία για τη θαλάσσια χελώνα και ελέγχεται κάθε χρόνο από τον οργανισμό Archelon, (οργανισμό για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας).Σε αρκετά σημεία στην παραλία θα δείτε σημεία περιφραγμένα με σύρμα. Είναι φωλιές με αυγά της Καρέττα-Καρέττα που επωάζονται από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Οι επισκέπτες πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις φωλιές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βοηθήσουν τις μικρές χελώνες προς το ταξίδι τους στη θάλασσα (είναι ουσιαστικό για την ανάπτυξή τους να καταφέρουν μόνες τους αυτόν τον δύσκολο άθλο). Όπως συμβαίνει σε όλες τις παραλίες, τα απορρίμματα δεν πρέπει να πεταχτούν στην άμμο.


Η παραλία του Κομμού θεωρείται μια από τις καλύτερες παραλίες γυμνιστών στην Κρήτη. Ένας γυμνιστικός Παράδεισος. Ο καπετάνιος Barefoot εκτιμά ότι αγγίζει την τελειότητα και την βαθμολογεί με 96% και η παραλία έχει πολλές πιθανότητες να χαρακτηριστεί και επίσημα παραλία γυμνιστών. Ο χώρος των γυμνιστών αρχίζει από το βόρειο τμήμα των αρχαιολογικών ανακαλύψεων και φτάνει περίπου το μισό χιλιόμετρο. Υπάρχουν μερικά δέντρα προς το πίσω μέρος της παραλίας για να σας προσφέρουν ίσκιο ενώ κάθεστε στην άμμο και θαυμάζετε τα κύματα. Παρ' όλο που ο Κομμός είναι μία από τις αγαπημένες παραλίες των γυμνιστών, αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν επιθυμείς να αποχωριστείς το μαγιό σου δεν δικαιούσαι μια θέση τον ήλιο... Η παραλία είναι απέραντη και τους χωράει όλους. Απλά προσοχή στα κύματα γιατί σου κρύβουν τα σημεία όπου η άμμος έχει αντικατασταθεί από πλάκες.

Κομμός ή Κομός
Στην πινακίδα που υπάρχει στον αρχαιολογικό χώρο αναγράφεται σαν Κομός, αλλά σε πολλά αρχαιολογικά συγγράμματα αναφέρεται σαν Κομμός με 2 μ, οπότε το σωστό όνομα είναι πιθανότατα το δεύτερο δεδομένου ότι οι πινακίδες συχνά έχουν ορθογραφικά λάθη.
Πάμε λοιπόν να οραματιστούμε ένα ειδυλλιακό σενάριο. Βρίσκεσαι στον Κομμό. Ξυπνάς το πρωί στην σκηνή που έστησες με σεβασμό δίπλα στον κέδρο πάνω σε αμμόλοφο. Βγαίνεις έξω και αντικρίζεις το μαγικό γαλάζιο του Λιβυκού πελάγους, τις πρώτες ακτίνες φωτός να παιχνιδίζουν με τα χρώματα της πλάσης. Η θάλασσα είναι λάδι και η πρωινή απόχρωση του γαλάζιου που έχει σε καλεί να μπεις μέσα της. Τρέχεις γυμνός κατηφορίζοντας τον αμμόλοφο και νιώθεις την δροσερή άμμο που σε λίγες μόλις ώρες θα καίει από την θερμότητα του ήλιου. Πριν βουτήξεις 3 άλογα διαβαίνουν πλάι στο κύμα. Χαμογελάς, βουτάς και βρίσκεσαι αγκαλιά με το αγαπημένο σου γαλάζιο. Ένα τέτοιο ξύπνημα ολοκληρώνεται αριστοτεχνικά με ένα ξυπόλυτο τρέξιμο (barefoot running) όπως έχει καταγραφεί στην παρακάτω διαδρομή.

Powered by Wikiloc

Στο τρέξιμο ξυπόλητος θα δεις ότι κουράζεσαι περισσότερο και πρέπει να επιδείξεις προσοχή σε τραυματισμούς επειδή βουλιάζει η άμμος από το βάρος. Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, τον κόσμο τριγύρω και το πόσο άνετα νιώθει κάποιος ανατομικά το ξυπόλυτο τρέξιμο μπορεί να συνδυαστεί ως εμπειρία με τρέξιμο όντας απόλυτα γυμνός. Μιλάμε για πρωτόγονες καταστάσεις, οι οποίες σε συντονίζουν σε απόλυτα ερωτική διάθεση και σεξουαλικά ένστικτα, τα οποία στον Κομμό υπάρχουν έντονα...


Ομορφη θέα και καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα στον Κομμό
Ωστόσο στην παραλία του Κομμού δεν θα έρθετε μόνο για μπάνιο, αλλά και για την όμορφη θέα και το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα.
Η παραλία απλώνεται κατά μήκος του κόλπου της Μεσσαράς και, εκτός από το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους, βλέπετε απέναντι σας τα νησάκια Παξιμάδια, που έχουν το χαρακτηριστικό να ξεγελούν τον παρατηρητή τους, «αποκτώντας» διαφορετικό σχήμα, ανάλογα με την περιοχή και την οπτική γωνία που τα παρατηρεί κανείς.
Αργά το απόγευμα ο ήλιος δύει πίσω από τα νησάκια και σας προσφέρει ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στην Κρήτη. Καθώς λοιπόν πέφτει ο ήλιος απόλαυσε το ηλιοβασίλεμα, κι αν θες περπάτησε προς τα δυτικά, ως το Καλαμάκι.
Από τον Κομμό έχετε επίσης θέα στον επιβλητικό Ψηλορείτη στα βόρεια και το βουνό Κέδρος πιο δυτικά, στο νομό Ρεθύμνου.

Ο βράχος του Κύκλωπα
Ογδόντα μέτρα από την παραλία βρίσκεται ένας μεγάλος βράχος, ο Βόλακας.
Σύμφωνα με το μύθο, είναι ο βράχος που εκσφενδόνισε ο Κύκλωπας Πολύφημοςπρος τον Οδυσσέα, προσπαθώντας να σταματήσει τη διαφυγή του.


Ο Κομμός δεν διαθέτει ξενοδοχεία ή διαμερίσματα για διαμονή, αλλά το Καλαμάκι βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από εδώ, όπως επίσης τα Μάταλα, το Καμηλάρι, ο Σίβας και τα Πιτσίδια. Σε όλα αυτά τα μέρη υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και δωμάτια, ενώ ειδικά στο Καλαμάκι μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια από την παραλία του Κομμού. Ευτυχώς η αρχαιολογική σημασία του Κομμού έχει αποτρέψει (προς το παρόν τουλάχιστον) την επέλαση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Πώς να φτάσετε εκεί
Από το κεντρικό δρόμο των Πιτσιδίων θα στρίψετε δεξιά στο supermarket προς την ταμπέλα «Νίκος ενοικιαζόμενα δωμάτια» και αμέσως μετά αριστερά προς την παραλία Κομός. Ακολουθήστε την ταμπέλα «Ιππικός Όμιλος». Από εκεί και πέρα ο δρόμος θα σας βγάλει κοντά στην αρχαιολογική περιοχή όπου και υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Μπορείτε να στρίψετε δεξιά πριν τον αρχαιολογικό χώρο όπου θα σας βγάλει στην βόρια πλευρά της παραλίας με τους φυσιολάτρες. Μην ξεχνάτε πως όποιον και να ρωτήσετε στα Μάταλα και στα Πιτσίδια για να σας βοηθήσουν να βρείτε την παραλία του Κομού, θα είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν!

Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε τον δρόμο από Μάταλα (N34 59 " 37.1 " E24 45 " 03.5 ") προς Πιτσίδια (N35 00 " 57.4 " E24 46 " 46.3 ") στρίβοντας αριστερά στην ταβέρνα «Αρχόντισσα» δίπλα από το κάμπινγκ. Ακλουθώντας τον δρόμο θα βρεθείτε στην αρχαιολογική περιοχή όπως αναφέρεται παραπάνω.
Ένα από τα λίγα οργανωμένα κάμπινγκ στην Κρήτη βρίσκεται σε κοντινή απόσταση κοντά στα Πιτσίδια στο δρόμο προς τα Μάταλα(περίπου 10 λεπτά δρόμος με τα πόδια).

Κείμενο εμπλουτισμένο με πληροφορίες από:

No comments:

Post a Comment

Facebook