"Greece, greek islands, travel, taksidia, diakopes, ekdromi, tourismos" Tourismos Travel Guru: Εκδρομή στην Λέρο ~ Λακκί - Μερικιά

Wednesday, February 24, 2016

Εκδρομή στην Λέρο ~ Λακκί - Μερικιά

Λέρος - Άποψη της Αγίας Μαρίνας και του κάστρου από τα Άλιντα
Καλωσήλθατε στον παρεξηγημένο Παράδεισο!

Αυτή την επιγραφή θα έπρεπε να διαβάζει αυτός που επισκέπτεται πρώτη φορά την Λέρο. Γιατί μόλις ήρθε σε έναν τόπο παρεξηγημένο στο παρελθόν για διαφόρους λόγους, που όμως η φυσική του ομορφιά και η αυθεντικότητα σε κερδίζουν αμέσως και το αγαπημένο νησί της Θεάς Άρτεμις μετατρέπεται
σε επί γης παράδεισο. Μια εντυπωσιακά ευχάριστη έκπληξη για τις διακοπές σου!

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε το νησί - πώς αλλιώς..; - παρά τρέχοντας! 

Βρισκόμαστε στο Λακκί. Μαθαίνουμε από την wikimania ότι ο κόλπος του Λακκιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Η πόλη του Λακκίου (πρώην Portolago ) στο νησί της Λέρου, αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά εγχειρήματα , ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ανοικοδόμησης της πόλης εξ αρχής, σε στυλ Διεθνώς Γνωστόν ως Ιταλικός ρασιοναλισμός (rationalism =ορθολογισμός). Εδω δημιούργησαν οι αρχιτέκτονες και πολεδόμοι Bernabiti Armando και Rodolfo Petracco μια πόλη εκ του μηδενός μοναδική σε ολο τόν κόσμο. Ο συμβολισμός των σχημάτων με υποδειγματική αποτελεσματικότητα αντικατοπτρίζεται στα κτίρια του Λακκίου: το κτίριο της διοίκησης, ο μεταφυσικός πύργος της αγοράς, ο κινηματογράφος-θέατρο, το Hotel Roma (τώρα Hotel Λέρος),το νοσοκομείο. η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου του Ιταλού αρχιτέκτονα Α. Bernabiti με σαφη συμμετρική κατασκευή, με τη δομή ισορροπημένη, καμπάνα κεντρική άκρως απαραίτητη, όπου κάθε κάλυμμα είναι ένα απλό στολίδι και σκόπιμα την άφησε έξω, εδώ είναι αναμφισβήτητα Art Deco, όλα είναι ωραία παραδείγματα του αρχιτεκτονικού ορθολογισμού. Ειναι καθήκον των Λερίων να διαφυλαχθή και να προβληθή η μοναδικότητα του Λακκίου σε όλο τόν κόσμο. Σήμερα, πέρα από το ότι είναι το κύριο λιμάνι του νησιού, αποτελεί και το εμπορικό του κέντρο.

Ξεκινάμε δηλαδή να τρέχουμε σε ένα νησιωτικό χωριό κτισμένο από Ιταλούς οπαδούς του αρχιτεκτονικού κινήματος του ρασιοναλισμού, που έμοιαζε κάπως έτσι:

Την διαδρομή των 10 χιλιομέτρων εξερεύνησης στο Λακκί Λέρου, (+ βόλτα μέχρι τον παραλιακό δρόμο της ζώνης καταφυγίου άγριας ζωής Μερικιάς και επιστροφή) μπορείς να την βρεις, να την μελετήσεις και να την κατεβάσεις ΕΔΩ
Λακκί - Μερικιά, δρομική διαδρομή 10 χιλιομέτρων
Περιττό να αναφέρω ότι την προτεινόμενη διαδρομή μπορούμε να την κάνουμε περπατώντας ή με ποδήλατο ή σε παραπάνω από μία μέρες και τμηματικά. Ξεκινάμε από την οδό Βασιλίσσης Όλγας, η οποία πήρε το όνομά της από το ομώνυμο αντιτορπιλικό που βυθίστηκε στο λιμάνι του Λακκίου τον Σεπτέμβρη του 1943 από τους Γερμανούς. Σχετικό μνημείο υπάρχει λίγο πιο κάτω στο λιμάνι. 

Καλύπτουμε τρέχοντας τους περισσότερους από τους δρόμους στο Λακκί και εντυπωσιαζόμαστε από το σχέδιο πόλεως, τα κτίρια, τους κήπους που μοσχοβολούν γιασεμί!


Powered by Wikiloc









Σου έχω κι άλλο! Μπορεί τα πόδια σου να κουράστηκαν λίγο, όμως τα μάτια σου δεν χορταίνουν να βλέπουν. Θα σε πάω να δεις πώς μοιάζει η Μερικιά και ο κόλπος του Λακκίου.




Τώρα πια το μόνο που μένει είναι μια απολαυστική βουτιά στα κρυστάλλινα νερά του παρεξηγημένου αυτού Παράδεισου!

Tips:

  • Η δρομική διαδρομή στο Λακκί είναι επίπεδη υψομετρικά, ενώ στον δρόμο για Μερικιά υπάρχουν 2 - 3 απότομες ανηφόρες οι οποίες με σωστές ανάσες και στάση σώματος αντιμετωπίζονται. Οι αρχάριοι ας κάνουν ένα διάλειμμα και ας συνεχίσουν πεζή. 
  • Σε παρθένα νησιά όπως η Λέρος που οι κάτοικοι δεν έχουν εξοικειωθεί ακριβώς με ποδηλάτες και δρομείς φροντίζουμε να προσέχουμε όταν αθλούμαστε. Τρέχουμε στο ρεύμα κυκλοφορίας που να βλέπουμε τα οχήματα και φροντίζουμε να μας βλέπουν και οι οδηγοί τους.
  • Το 2013 είχε πραγματοποιηθεί το 1ο Leros Running, ορεινός αγώνας 10 χμ. με εκκίνηση και αφετηρία την Μερικιά. Λεπτομέρειες στο Leros News


Χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες προσωπικού αρχείου και κάποιες από την σελίδα www.mrtso.com

No comments:

Post a Comment

Facebook