"Greece, greek islands, travel, taksidia, diakopes, ekdromi, tourismos" Tourismos Travel Guru: Λευκάδα - Η κατάκτηση της Santa Maura!

Sunday, February 28, 2016

Λευκάδα - Η κατάκτηση της Santa Maura!

Λευκάδα - άποψη της παραλίας Εγκρεμνοί. Βλεφαρίζεις από ψηλά τα χρώματα και παθαίνεις ζημιά!

Λευκάδα, ένα λατρεμένο νησί που είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο χωρίς να χρειάζεται να πάρεις καραβάκι! Το ατού αυτό της Λευκάδας υπήρξε καθοριστικό για να την επισκεφτώ το 2008. Έκτοτε γνώρισα και βίωσα και τα υπόλοιπα ατού της με αποτέλεσμα να την επισκέπτομαι κάθε χρόνο, έστω και για ένα σαββατοκύριακο! Πάρτε μια γεύση από την παραλία Εγκρεμνοί στο παρακάτω βίντεο: 


Οι απίστευτοι γεωλογικοί σχηματισμοί στην λιμνοθάλασσα της Λευκάδας
 Το όνομά της η Λευκάδα το πήρε απ' το ακρωτήριο Λευκάτα, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Το ακρωτήριο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα. Ένας μύθος λέει ότι η ποιήτρια Σαπφώ, απ' τη νήσο Λέσβο, πήδηξε απ' το βράχο του ακρωτηρίου για να απαλλαγεί απ' τον έρωτά της για τον Φάωνα (μα καλά, η Σαπφώ δεν ήταν Λεσβία...;). Κοντά σ' εκείνη την περιοχή υπάρχει και ο ναός του θεού Απόλλωνα, στον οποίον είναι αφιερωμένος ο λευκός βράχος (για την πανέμορφη αυτή διαδρομή θα μιλήσουμε σε επόμενη ανάρτηση). Μάλιστα οι αρχαιολόγοι διατυπώνουν θεωρίες, βάσει σχετικών ευρημάτων, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει πιθανότητα η Ομηρική Ιθάκη να βρίσκεται στην Λευκάδα!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΕΔΩ: Τρέχω στην Λευκάδα ~ Άγιος Νικήτας - Πευκούλια

Όχι δεν είσαι στο εξωτερικό! Πρόκειται για την Λευκάδα!
Τα Λευκά χώματα της Λευκάδας είναι χαρακτηριστικά! Ευλογημένα χώματα που στην ένωσή τους με το υγρό στοιχείο της θάλασσας δημιουργούν αυτά τα γαλακτερά τυρκουάζ νερά που έχω ερωτευτεί και δεν έχω συναντήσει πουθενά αλλού!
Λευκάδα - Γενική άποψη της παραλίας Πόρτο Κατσίκι με τα απίθανα γαλακτερά τυρκουάζ νερά!
Στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης, χτισμένο από τον Βενετό Ιωάννη Ορσίνι στις αρχές του 14ου αιώνα. Το κάστρο πήρε την ονομασία του από το εκκλησάκι της Αγίας Μαύρας που βρισκόταν στην ίδια θέση. Η εκκλησία αυτή έδωσε το όνομά της και στο νησί της Λευκάδας για τα επόμενα 500 σχεδόν χρόνια. Στο εξωτερικό ακόμα και σήμερα το όνομα Santa Maura παραπέμπει στην Λευκάδα! Το κάστρο βρίσκεται στην άκρη του μικρού πορθμού που σχηματίζεται μεταξύ της Λευκάδας και της απέναντι ακτής της Ακαρνανίας και περιβάλλεται από τάφρο.
Γκραβούρα που δείχνει τα οχυρωματικά έργα των Βενετών στην Αγία Μαύρα (Santa Maura)
Το κάστρο της Αγίας Μαύρας στην Ακαρνανική ακτή της Λευκάδας.
Το νησί είναι εξαιρετικά σεισμογενές όπως και γενικότερα η περιοχή. Για τον λόγο αυτό τα κτίρια κατασκευάζονται παραδοσιακά με αντισεισμικό τρόπο. Οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης ξεκινούν από την γέφυρα που συνδέει την πόλη με την απέναντι ακτή και έχουν ακτινωτή διάταξη. Κύριος δρόμος της πόλης είναι η οδός Ντέρπφελντ, πεζοδρομημένη σήμερα, που έχει το όνομα του διάσημου Γερμανού αρχαιολόγου Βίλελμ Ντέρπφελντ, ο οποίος πραγματοποίησε σημαντικές ανασκαφές στην Λευκάδα στις αρχές του 20ου αιώνα. Στην οδό Ντέρπφελντ βρίσκονται ορισμένα από τα πιο αξιόλογα κτίρια της πόλης καθώς και οι πιο καλά διατηρημένες παλιές εκκλησίες. Πολλές παλιές εκκλησίες της Λευκάδας είναι χτισμένες κατά την διάρκεια του 17ου αιώνα και είναι τεχνοτροπίας Μπαρόκ. Λόγω της μεγάλης σεισμικότητας της περιοχής όλα σχεδόν τα καμπαναριά είναι μεταλλικά.

Ας πάμε λοιπόν να τρέξουμε 15,50 μοναδικά χιλιόμετρα με αφετηρία την πόλη της Λευκάδας, διαδρομή σε φυσικές ή τεχνητές επιχωματώσεις που οδηγούν στην μηχανική γέφυρα που ενώνει την Λευκάδα με την υπόλοιπη Ελλάδα, συνέχεια προς το μεσαιωνικό Κάστρο της Αγίας Μαύρας, την τάφρο και τα βενετσιάνικα τείχη και μετά επιστροφή κάνοντας τον γύρο της Λιμνοθάλασσας της Λευκάδας και περνώντας από την πανέμορφη παραλία του Άη Γιάννη, ιδιαίτερα αγαπητή στους σέρφερς! Παρακάτω μπορείς να μελετήσεις και με κλικ να κατεβάσεις την διαδρομή:

Powered by Wikiloc

Αφετηρία μας και τερματισμός η πλατεία Τζεβελέκη, το πρώτο πράγμα που βλέπεις όταν εισέρχεσαι στο νησί, που μοιάζει κάπως έτσι:

Καλή μας αρχή! Συνεχίζουμε μέχρι να βρούμε την τεχνητή γέφυρα... Αριστερά θάλασσα, δεξιά θάλασσα... Μα τι γίνεται...; Οι λέξεις Λιμνοθάλασσα, blue lagoon (αυτό ήταν ένα ωραίο κοκτέιλ που είχα πιει κάποτε στην Σαντορίνη) γυροφέρνουν το μυαλό και πολύ σύντομα θα μάθουμε το γιατί...

Φτάσαμε κιόλας! Έκανες τα πρώτα 1,2 χμ. Δεν θες να ξέρεις αυτή η πλωτή μεταλλική γέφυρα τι θόρυβο κάνει όταν περνούν τα αυτοκίνητα από πάνω... Γι αυτό το παρακάτω βίντεο έχει μουσική!

Σε περίπτωση που, όπως στο βίντεο, περνούν σκάφη, θα χρειαστεί να περιμένεις λίγο. Αν δεν κρατιέσαι, βαθιά ανάσα, βουτάς, ρισκάρεις να σε κόψει η βάρκα, αναδύεσαι ως Αφροδίτη, απομακρύνεις οτιδήποτε πράσινο από πάνω σου και συνεχίζεις. 

Μέχρι να φτάσεις στο κάστρο κοίτα τι βλέπεις:
Βενετσιάνικα οχυρωματικά μνημεία και η μεσαιωνική τάφρος

Ασύλληπτη αίσθηση να τρέχεις περικυκλωμένος από μεσαιωνικά ερείπια, το υδάτινο στοιχείο και την χλωρίδα της λιμνοθάλασσας
Και ξεπροβάλει το κάστρο αγέρωχο

 3,2 χμ, έφτασες μαγεμένος στα 1/5 της απόστασης. Πάμε να κυκλώσουμε αυτή την λιμνοθάλασσα!

Αφού περάσεις ξανά πάνω από την πλωτή γέφυρα, στρίβεις δεξιά και μετά αριστερά και βλέπεις το σημείο αυτό.


Πραγματικό χάσιμο

Οι φωτογραφίες της Google εύκολα γίνονται έργα τέχνης όταν η φυσική ομορφιά είναι τόσο ιδιαίτερη όσο της Λευκάδας!

Έχεις κάνει παραπάνω από τα μισά της διαδρομής και βλέπεις αυτόν τον μύλο κτισμένο σε μια πανέμορφη παραλία. Είναι ο Άγιος Ιωάννης, μια παραλία 4,5 χιλιομέτρων με γαλαζοπράσινα νερά. Την προτιμούν κυρίως οι wind surfers και kite surfers.

Παραλία Άγιος Ιωάννης - Λευκάδα

Η παραλία του Αγίου Ιωάννη Λευκάδας από ψηλά.



Και κάπως έτσι φτάσαμε πίσω στην πόλη της Λευκάδας που μας υποδέχεται με τα γιορτινά της.







Προσωπικά μετά από αυτό το βίωμα δεν θα μπορούσα να ζητήσω τίποτα άλλο, παρά μόνο λίγο νερό! Λίγες διατάσεις, λίγη ξεκούραση. Και πολύ χρόνο... 
Για να μπορέσει το μυαλό μου να συνειδητοποιήσει τί έζησε, τί είδαν τα μάτια μου, τι ένιωσε η ψυχή μου.
Γιατί υπάρχει ένα μέρος στην δική μου την ψυχή που γράφει Λευκάδα!

Κείμενο εμπλουτισμένο με πληροφορίες από:

No comments:

Post a Comment

Facebook