"Greece, greek islands, travel, taksidia, diakopes, ekdromi, tourismos" Tourismos Travel Guru: Στο Άνω Κουφονήσι θα κουφαθείς...!

Wednesday, February 10, 2016

Στο Άνω Κουφονήσι θα κουφαθείς...!

Άνω Κουφονήσι, γενική άποψη του οικισμού.
Ξέρεις, υπάρχουν κάποια μέρη που έχεις ήδη πάει. Μετά από καιρό, τυχαίνει να περάσεις ξανά από εκεί για μία διανυκτέρευση επειδή δεν βολεύει η ανταπόκριση με το βαπόρι. Και τελικά
βρίσκεις τον εαυτό σου να κάθεται στο μέρος αυτό κι άλλη μέρα, κι άλλη μέρα, απολαμβάνοντάς το κάθε στιγμή. Έτσι, χωρίς να το καταλάβεις κοντεύεις να κλείσεις εβδομάδα, μεθυσμένος από τις καλοκαιρινές μέρες και νύχτες! Ένα μαγικό μέρος σαν αυτό είναι το Κουφονήσι!
Άνω Κουφονήσι, η παραλία στο λιμάνι. Δείτε πως εξακολουθούν να φωσφορίζουν τα νερά παρ' όλη την συννεφιά.
Θες να συνδυάσεις άσκηση και διακοπές; Θες να πας μόνος ή με παρέα και φεύγοντας να έχεις γνωρίσει το μισό νησάκι, έχοντας περάσει από τα καλύτερα καλοκαίρια της ζωής σου...; Η λύση είναι μία: Άνω Κουφονήσι!
Μόνο φρόντισε να πας αρχές καλοκαιριού ή τέλη. Ιδανικά τον Σεπτέμβριο! 

Γίνε κατσίκι και εξερεύνησε το Κουφονήσι με τα πόδια! Πιθαμή προς πιθαμή. Νοίκιασε ποδήλατο αν θες αλλά καλύτερα πεζός για εξτρα eye contact και επιτόπια νταλαβέρια...

Ας μάθουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το νησάκι αυτό. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα Κουφονήσια κατοικούνταν ήδη από την Προϊστορική εποχή. Επίσης, ανασκαφές στο Επάνω Μίλι έφεραν στην επιφάνεια σημαντικά ευρήματα που χρονολογούνται στα πρώτα χρόνια του Κυκλαδικού Πολιτισμού:πρόκειται για ιδιόρρυθμους θαλαμμοειδείς τάφους στη θέση Αγριλιά και δύο άλλα στην περιοχή του Πάνου Μύλου και των Λουτρών. Άλλες ανασκαφές έχουν ανακαλύψει αντικείμενα των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων. Το σημερινό χωριό φαίνεται ότι κτίστηκε στη θέση ενός μεγάλου ρωμαϊκού οικισμού, που θα εκτεινόταν έως τον ορμίσκο των Λουτρών. Ποικίλα παλαιοχριστιανικά λείψανα, μαρμάρινα θωράκια κλπ. υπάρχουν στις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου, ενώ είναι ευδιάκριτα και τα θεμέλια παλαιοχριστιανικών βασιλικών σε δύο σημεία του νησιού.
Ο οικισμός της Χώρας στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Σε Ελληνικές επιγραφές, το Πάνω Κουφονήσι, καταγράφεται ως ‘Φακούσα’ πιθανόν από το σχήμα του νησιού κάτι το οποίο συνηθίζονταν στην αρχαία Ελλάδα, ενώ το Κάτω Κουφονήσι ονομαζόταν ‘Πίνο’, ίσως γιατί έμοιαζε με το όστρακο Πίνα ή επειδή υπάρχουν πολλές Πίνες στην γύρω θαλάσσια περιοχή.
Μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι τα ιζηματογενή πετρώματα του νησιού και οι πολλές σπηλιές γύρω από τα νησιά ώθησαν τους ναυτικούς να τα αποκαλούν ‘Κουφά νησιά = Κουφονήσια’.

Στη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου το νησί αναγράφτηκε ως Κοφινούσα, ενώ σε χάρτες γεωγράφων και περιηγητών, Ανω και Κάτω Κουφονήσι πήραν διάφορα ονόματα, όπως Pira (το 1590), Cofinissia (το 1745) και Phocussa (το 1791).
Στο πέρασμα της Ιστορίας, τα Κουφονήσια ακολούθησαν τη μοίρα των υπόλοιπων Κυκλάδων. Υποτάχθηκαν αρχικά στους Βενετούς και έπειτα στους Τούρκους. Οι κάτοικοι των νησιών, είτε επειδή αναγκάστηκαν είτε επειδή το ήθελαν, συχνά ένωναν τις δυνάμεις τους με τους Μανιάτες αλλά και με άλλους πειρατές που χρησιμοποιούσαν τα Κουφονήσια ως καταφύγιο. Το 1830 μαζί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες περιήλθαν στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος.

Ήρθε η ώρα όμως για την αγαπημένη μας τρεχάλα και ο Ραννισμός αρχίζει! Μελετάμε και κατεβάζουμε την παρακάτω διαδρομή, επιλέγουμε μια δροσερή ώρα της ημέρας, διατάσεις ζέσταμα και φύυυυγαμε!
Powered by Wikiloc

Χαρακτηριστικό σοκάκι του νησιού. Το Άνω Κουφονήσι έχει έκταση 5,7 km² και πληθυσμό 366 κατοίκους, κύρια ασχολία των οποίων είναι η αλιεία και σε μικρότερο βαθμό η κτηνοτροφία (κυρίως αιγοπρόβατα). Επίσης ξεχωρίζουν οι 5 αξιόλογες παραλίες που υπάρχουν στο νησί, με ωραιότερες το Πορί και τον Φοίνικα. Οι παραλίες Χαροκόπου και Πλατιά Πούντα συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο.  Το Κουφονήσι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η φυσική ομορφιά και η παραδοσιακή γοητεία του να μην έχουν αλλοιωθεί σημαντικά.
Εκκίνηση από οπουδήποτε μας βολεύει στην χώρα. Εμείς ενδεικτικά ξεκινήσαμε από την διασταύρωση του εσωτερικού στενού με τον δρόμο που βγάζει λιμάνι. Άλλωστε μέναμε σε ένα δωμάτιο εκεί δίπλα, χα χα! Πορεία προς την παραλία στο λιμάνι. Θα περάσουμε από το Σορόκο που το βράδυ θα πίνουμε εκεί κοκτέιλ και χυμούς και σύντομα συναντάμε τις παραλίες. Είναι ασφαλές να πατήσουμε στην άμμο και κυρίως εκεί που το κύμα γλύφει την ακτή. πριν αρχίσει το μονοπάτι πριν πισίνα και Πορί. Στην βορεινή παραλία του νησιού, στο Πορί, θα συνεχίσουμε προς Γάλα, αυτό το πανέμορφο γεωλογικό σχηματισμό, θα κάνουμε αναστροφή και θα γυρίσουμε πίσω στη χώρα μέχρι το μικρό λιμανάκι και το σημείο τερματισμού, ολοκληρώνοντας 10 και κάτι μαγικά τυρκουάζ χιλιόμετρα. Δες τις φωτογραφίες για να μπεις στο κλίμα.

Γραφική σκάλα για αλιευτικά σκάφη, αλλά και για τροποποιημένες τράτες που μεταφέρουν τουρίστες από παραλία σε παραλία. Απένταντι στο βάθος το νησί της Κέρου. Λένε ότι αν την κοιτάζεις επίμονα μια νύχτα με ολόγιομο φεγγάρι θα δεις το σώμα μιας γυναίκας αντί για βουνά και βράχια. Στην Κέρο βρέθηκαν σημαντικότατα ευρήματα Κυκλαδικού πολιτισμού, όπως τα περίφημα εδώλια.
Το χωμάτινο μονοπάτι που οδηγεί στις παραλίες και στο Βάθος η παραλία Ιταλίδα. Ξέγνοιαστες καταστάσεις, γυμνισμός, μακροβούτια και δίψα για ζωή!
Η θαυμαστή πισίνα, σε σχήμα καρδιάς. Συνδέεται μέσω μιας τρύπας με την θάλασσα και το νερό ανανεώνεται, Εδώ θα χορτάσεις βουτιές. Προσοχή στα κοφτερά βράχια.

Γεωλογικοί σχηματισμοί που αποδεικνύουν γιατί το νησί λέγεται "Κουφιονήσι"... Στο βάθος η παραλία Πορί.

Άνω Κουφονήσι. Παραλί Πορί και το μυαλό χάνεται με τόσο και τέτοιο χρώμα.

Το μονοπάτι που οδηγεί στην θέση Γάλα, στο βάθος το Πορί και ο οικισμός Φοίνικας.

Αυτό είναι το Γάλα. Σκέψου ότι δεν είναι φωτογραφισμένο καλά / σωστά... Πρόκληση για να βγάλεις καλύτερες φωτογραφίες!

Το Κουφονησάκι τελικά όσο μικρό είναι, τόσο τα έχει όλα και πραγματικά σου προσφέρει περισσότερα από όσα μπορούσες να ζητήσεις.
Το χαρακτηριστικό κεντρικό δρομάκι στο Κουφονήσι.

Το τρέξιμο τελείωσε, κάποια στιγμή τελειώνουν οι διακοπές, περνάει ο καιρός. Και τι μένει...; Ό, τι ερέθισε το μάτι, κέντρισε το μυαλό, ό, τι άγγιξε την καρδιά. Στο Κουφονήσι αυτό συμβαίνει. Η Κέρος ήταν ιερό νησί στα παλιά τα χρόνια και φαίνεται ότι εξακολουθεί να εκπέμπει την κατανυκτική της ενέργεια ολόγυρα....!

Κείμενο εμπλουτισμένο με πληροφορίες από:
wiki Κουφονήσια

No comments:

Post a Comment

Facebook