"Greece, greek islands, travel, taksidia, diakopes, ekdromi, tourismos" Tourismos Travel Guru: Έτσι κατάφερα να ξυπνήσω μία ώρα νωρίτερα για να βγω για τρέξιμο (χωρίς να «πεθάνω»!)

Monday, February 29, 2016

Έτσι κατάφερα να ξυπνήσω μία ώρα νωρίτερα για να βγω για τρέξιμο (χωρίς να «πεθάνω»!)


Η χιουμοριστική διάσταση του τρεξίματος!
Και μπορείς αλλά και έχεις υποχρέωση να το κάνεις! Τα οφέλη της πρωινής άσκησης είναι αμέτρητα. Μάθε 6 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις!

Μετά από ποικίλα παρατράγουδα με το ωράριό σου, τελικά κατάφερες να βρεις κάποιες στιγμούλες ελεύθερου χρόνου μέσα στην εβδομάδα για να ασκηθείς και να ξεσκουριάσεις. Η μέτριας έντασης γυμναστική ανταμείβει τον οργανισμό μας με μεγάλα οφέλη, και επιπλέον
λειτουργεί αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της British Colombia (Canadá). «Η φυσική δραστηριότητα ενός ανθρώπινου οργανισμού σχετίζεται με την πνευματική απόδοση, δημιουργεί μια πιο κατάλληλη συναισθηματική κατάσταση, ελαχιστοποιεί το στρες και την κατάθλιψη, βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και αυξάνει την αυτοαποδοχή του ατόμου, κάτι που δρα ευεργετικά στην αλληλεπίδρασή του με τους άλλους», εξηγεί ο Tomás García Calvo καθηγητής αθλητικής ψυχολογίας του πανεπιστημίου στης Extremadura (Spain).
Δεν υπάρχει ο τρόπος που κάποιοι επιλέγουν να τρέξουν σε αγώνες. Και πολύ καλά κάνουν εδώ που τα λέμε, τόσο σημαντινό να μπορείς να τσαλακώνεις τον εαυτό σου!
Κακά τα ψέματα, δεν είναι όλα τα κενά στο πρόγραμμά σου το ίδιο κατάλληλα και ευεργετικά για να βγεις έξω να ξεσκουριάσεις τα κοκκαλάκια σου. Μια (ακόμα) έρευνα, του δόκτορα Scott Collier του πανεπιστημίου Appalachian στις ΗΠΑ, διαβεβαιώνει ότι η πρωινή άσκηση μειώνει την πίεση του αίματος, επιμηκύνει το χρονικό διάστημα του ύπνου και την ποιότητά του. Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν αφού αναλύθηκαν οι επιδράσεις σε συμμετέχοντες που ασκήθηκαν στις 7 το πρωί, πριν το μεσημεριανό φαγητό και στις 7 το απόγευμα.

Επιπλέον, η άσκηση βοηθάει στην παραγωγή ενδορφινών. Για τον García Calvo, «το να ξεκινάει η μέρα με την παραγωγή αυτής της ουσίας, μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τις υπόλοιπες ώρες με καλύτερο τρόπο. Απαλύνει τον πόνο, μας παρακινεί να είμαστε πιο χαλαροί, περιορίζει την ανησυχία και αυξάνει την αίσθηση γενικής ευεξίας. Δηλαδή βελτιώνει την ύπαρξη και της διάθεσή μας».
Η λατρεμένη μας Σούπερ Κινέζα!!!

Ξημερώνει και Χαράζει.

Ένας στίχος των Πυξ Λαξ αναφέρει: «ό, τι αξίζει, πονάει, και είναι δύσκολο...». Και είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα! Για να καρπωθείς τα οφέλη του να ιδρώνεις την φανέλα πρωινιάτικα, θα πρέπει να τροποποιείσεις κάποιες συνήθειες, όπως για παράδειγμα να σηκώνεσαι από το κρεβάτι μία ώρα νωρίτερα. Ίσως αυτό να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του εγχειρήματος, όμως δεν χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις: «Όταν θα χτυπήσει το ξυπνητήρι 1 ώρα νωρίτερα για την επιθυμητή πρωινή άσκηση, θα πρέπει αστραπιαία να σκεφτείς να πεις ένα ζωηρότατο καλημέρα! Δεν είναι εύκολο όμως αυτό, χρειάζεται επιμονή, υπομονή, αθλητική διάθεση και θέληση. Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιους τρόπους ώστε η πρωινή άσκηση όχι μόνο να γίνει αποτελεσματική, αλλά σχεδόν εθιστική!

1. Έχε έτοιμα τα πράγματά σου. Προετοίμασε από την προηγούμενη τα ρούχα, τα παπούτσια, τα ακουστικά και οτιδήποτε θα σου φανεί χρήσιμο στην πρωινή σου προπόνηση. Αν αυτό το κάνεις και τα βάλεις σε μια γωνιά, κάνε το ίδιο ακριβώς για τα ρούχα και τα πράγματα που θα χρειαστείς για να πας στην δουλειά. Αποβραδίς. Έτσι εξοικονομείς χρόνο και κυρίως παύεις να έχεις δικαιολογίες για να μην γυμναστείς.
Άχου τι γλυκιά νεραϊδούλα που είσαι, α στα διάλα σκιάχτηκα μεσημεριάτικα!

2. Ξεκουράσου. Το να βάλεις νωρίτερα το ξυπνητήρι σημαίνει ότι θα αλλάξεις την ώρα που πέφτεις για ύπνο. Οι προπονητές συνιστούν να κοιμάσαι 30-45 λεπτά νωρίτερα από ότι συνηθίζεις τις βραδιές πριν την πρωινή προπόνηση. Το να κοιμόμαστε 7 με 8 ώρες είναι ουσιαστικό για να εκτελέσουμε μια προπόνηση σωστά και να καρπωθούμε τα οφέλη της.

3. Σχεδίασε την διατροφή σου. Είναι εξαιρετικά σημαντικές τα δύο γεύματα πριν από την προπόνηση. Το δείπνο και το πρωινό. Το βράδυ πρέπει να καταναλώσουμε τρόφιμα που θα μας δώσουν ενέργεια, αλλά θα είναι ελαφρά, εύπεπτα και περιορισμένα ποσοτικά. Για παράδειγμα, ένα μικρό πιάτο με ζυμαρικά, λιγάκι κρέας και ένα φρούτο. Το πρωί, συνιστάται ένα πλήρες πρωινό (γαλακτοκομικά, φρούτα, δημητριακά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ξηρούς καρπούς, ένα μικρό τοστ που να περιέχει λίγη πρωτεΐνη) και κατόπιν, μετά από μιάμιση ώρα να βγούμε έξω για προπόνηση... Αλλά αυτό σημαίνει τι...; Ότι θα πρέπει να ξυπνάμε από τις 5 για να χωνέψουμε και μετά να γυμναστούμε και μετά να πάμε στην δουλειά....;;; Για τον λόγο αυτόν λοιπόν, ξυπνάμε την προγραμματισμένη μας ώρα, τρώμε ένα γιαούρτι με λίγα αμύγδαλα και μέλι και σε μισή ωρίτσα μέχρι να κάνουμε διατάσεις να ξεπιαστούμε βρισκόμαστε στους δρόμους για να ιδρώσουμε την τιμημένη μας φανέλα! Φυσικά αμέσως μετά την προπόνηση γυρνάμε σπίτι και γίνεται μάχη στην κουζίνα. Αν δεν προλαβαίνουμε, κάνουμε ένα ντουζάκι, φτάνουμε στο γραφείο στην ώρα μας και η μάχη γίνεται εκεί. Σύντομα όλοι θα αναρωτιούνται πώς απότομα τρώμε τόσο πολύ και εντελώς ξαφνικά αρχίσαμε να χάνουμε βάρος, να σφίγγουμε και δείχνουμε πιο νέοι, ζωντανοί και υγιείς!
Η τσαχπινιά που λέγαμε...., ξέρεις εσύ!

4. Σπάσε την μονοτονία! Ο καλύτερος τρόπος να βρεις κίνητρο να σηκώνεσαι χαράματα και να τρέχεις έξω να γυμναστείς, είναι να παραλλάζεις την ρουτίνα σου. Ντύσου με πιο φανταχτερά ρούχα (άλλωστε ποιος θα σε δει πρωινιάτικα), άλλαζε διαδρομές όταν τρέχεις, ή κάνε καμιά τρέλλα, ξέρεις εσύ, μια τσαχπινιά που θα έκανες όταν δεν σε βλέπει κανένας: Ένα χοροπηδηματάκι, κάποια χορευτική φιγούρα του Μάικλ Τζάκσον, λίγο τσιφτετελάκι όταν περιμένεις στην διάβαση να ανάψει το φανάρι, όλο και κάτι θα βρεις! Με τέτοιο κεφάτο και αστείο ξύπνημα που δεν παίρνεις τον εαυτό σου, την ζωή σου και τους άλλους τόσο στα σοβαρά, τι να σου κάνει ο καφές μετά...; Απλά δεν τον έχεις ανάγκη!


Run forest Run!

5. Βρες έναν φίλο! Είτε κάποιον φίλο που έχεις ήδη, ώστε να βγαίνετε μαζί έξω για τρέξιμο ή γενικά για γυμναστική. Ή έναν καινούριο φίλο! Δεν μπορεί, σύντομα θα ανακαλύψεις ότι πρωινιάτικα υπάρχουν και άλλοι «πυροβολημένοι» που τρέχουν όπως και εσύ. Ίσως να είναι πολύ περισσότεροι από όσους πίστευες. Ξαφνικά η γειτονιά σου αποκτά άλλο ενδιαφέρον... Και τι πιο απλό και ανθρώπινο όταν δύο άνθρωποι ξημερώνονται τρέχοντας και συναντιούνται από το να πούν ‘καλημέρα’! Και ίσως την επόμενη μέρα να πουν: «θες να τρέχουμε παρέα;» ή «σε πειράζει να τρέξω μαζί σου;». Και ίσως μετά από 1-2 βδομάδες να.... χμμμ... στο θέμα μας! Αν για κάποιο λόγο δεν σου κάνει η παρέα μπορείς να πεις ότι δεν μπορείς να τρέχεις σε αυτόν τον ρυθμό και ευγενικά να χαιρετήσεις... Τόσο απλά!
Ο σίγουρος τρόπος να κάνεις νέους φίλους!

6. Αν τελικά δεν έχεις πειστεί ως τώρα, δεν θες να γνωρίσεις κόσμο κλπ κλπ, άκου και αυτό: ΜΟΥΣΙΚΗ! Σκέψου ότι για 20’, μισή ή μία ώρα θα είσαι εσύ, ΜΟΝΟΣ σου με τα ακουστικά σου, με την αγαπημένη σου μουσική στο τέρμα, ΕΞΩ και χωρίς πολλά μάτια να σε βλέπουν! Ποια καλύτερη πρόταση θα βρεις για να το απολαύσεις..; Άν το αντέχεις, άκουγε διαφορετικά είδη από ανεβαστικές μουσικές κάθε φορά (την μία λάτιν, την άλλη dance, βάλε και λίγα ελληνικά..., σκέψου και την ροκιά βρε αδερφέ). Φαντάσου ότι κάθε πρωί που θα ξυπνάς πρωί να βγεις για τρέξιμο θα είσαι και κάποιος άλλος... Την μία η Τζένη Βάνου, την άλλη ο Jimi Hendrix, λίγο Μαρινέλα, λίγο Τόλης Βοσκόπουλος, μια νότα Boney M, άντε και στο τσακιρ κέφι πιάσε και κάτι σε Παβαρόττι....! Τι λες...; Αν την γλυτώσεις την σχιζοφρένεια, τότε θα έχεις ιδρώσει άπειρες φανέλες μέσα στο κέφι και την ενέργεια και θα χάνεις κιλά ευεργετώντας την υγεία σου!

Και που’ σαι... Μεταξύ μας αυτά, μη τυχόν και βγει τίποτα παραέξω...!



Ελληνική απόδοση από άρθρο της El Pais

No comments:

Post a Comment

Facebook